Λίγα λόγια για τον Μουράτ Κανατλί

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Μουράτ Κανατλί, οργανωτικός γραμματέας του αριστερού τουρκοκυπριακού κόμματος Νέα Κύπρος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών από στρατιωτικό δικαστήριο, επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Έχει δηλώσει από το 2009 αντιρρησίας συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους και όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν, αρνήθηκε να λάβει μέρος στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Β' Κύπρο.

Παντρεμένος με ελληνοκύπρια, ο Μουράτ Κανατλί έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την επανένωση και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Δικής του έμπνευσης ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε το κόμμα Νέα Κύπρος το 2006, για «αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία», στο πλαίσιο λήψης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Επίσης, σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και για το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε τη μέρα της καταδίκης του Κανατλί, τονίζει για τον Μουράτ ότι «τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αγωνίζονται διαχρονικά για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου», προσθέτοντας ότι «στον αγώνα της επαναπροσέγγισης, το κόμμα Νέα Κύπρος και το ΑΚΕΛ βρέθηκαν πολλές φορές στο ίδιο μετερίζι».

Περισσότερα για τον Μουράτ στο sigmalive.com

(Πηγές: info-war.gr, Αυγή)