X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Προσαγωγή ζωγράφου που δίνει χρώμα στην πόλη των Χανίων

Όχι μία, αλλά δύο φορές «έπρεπε» να ελέγξει η αστυνομία τη ζωγράφο, Βάσω Τζάλου, τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά, η οποία με προσωπικό χρόνο και εργασία, ανιδιοτελώς και κατόπιν σχετικής άδειας των ιδιοκτητών ζωγραφίζει εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, δίνοντας χρώμα στην πόλη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ την προσήγαγαν την Τετάρτη την ώρα που ζωγράφιζε στον χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων με άδεια της διοίκησης, ενώ την επόμενη ημέρα, αστυνομικοί την «επισκέφτηκαν» και πάλι για να ζητήσουν εκ νέου τα στοιχεία της.
|

*Οι φωτογραφίες είναι από τα Χανιώτικα Νέα και σχετικό αφιέρωμα στο έργο της ζωγράφου 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, η Βάσω Τζάλου είναι γνωστή στα Χανιά ως η «ζωγράφος της οδού Κορνάρου», και τα έργα της υπάρχουν σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως στο Νοσοκομείο Χανίων, στην Ογκολογική κλινική, στη Μονάδα Νεογνών, στην Νεφρολογική κλινική, καθώς και στα Σφακιά ή στο Κουμ Καπί. Όπως αναφέρεται, οι ζωγραφιές της έχουν πάντα μηνύματα, αγάπης προς το περιβάλλον, φιλοζωίας, αλληλεγγύης, ελπίδας, ισότητας, δικαιοσύνης.

Αυτά ακριβώς τα μηνύματά της φαίνεται πως ενόχλησαν κάποιον πολίτη, που προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία, υποστηρίζοντας πως στερείται έγγραφης άδειας να ζωγραφίζει σε δημόσιους χώρους και πως κάνει… γκράφιτι!

Έτσι, όπως αναφέρεται, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ μπήκαν την Τετάρτη στον χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων, όπου αυτό το διάστημα η Β. Τζάλου ζωγραφίζει εσωτερικό τοίχο του γηπέδου με την άδεια της Διοίκησης, και την προσήγαγαν μαζί με τον μηνυτή της στο Αστυνομικό Τμήμα. Παρότι η ίδια η Διοίκηση του σταδίου επιβεβαίωσε πως της έχει δώσει τη σχετική άδεια, αστυνομικοί επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, κατόπιν καταγγελίας του ίδιου πολίτη, για να ζητήσουν και πάλι την ταυτότητά της και έγγραφη άδεια της Διοίκησης του σταδίου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ειρωνία είναι πως οι ζωγραφιές που φιλοτεχνεί αυτές τις ημέρες στον συγκεκριμένο χώρο η ζωγράφος συμβολίζουν τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε μετά τον δεύτερο έλεγχο που της έκαναν οι αστυνομικοί, πως «είναι δύο ωραία μηνύματα ιδίως για τα δεκάδες νέα παιδιά που αθλούνται καθημερινά στους χώρους του γηπέδου. Οπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων ανθρώπων”».

«Είχα δείξει τα σχέδια στον κ. Κουβάτσο, πρόεδρο του Εθνικού Σταδίου και του αρέσανε, έτσι μου ζήτησε να ζωγραφίσω έναν εσωτερικό τοίχο του σταδίου, από την πλευρά του πεζόδρομου της Κοραή, μια στροφή περίπου 30 μέτρα. Όμως το μεσημέρι της Τετάρτης ήρθανε οι δικυκλιστές της Αστυνομίας, και περικύκλωσαν το χώρο – φοβήθηκαν ότι θα το σκάσω- μου ζήτησαν στοιχεία, ρώτησαν αν έχω άδεια και με προσήγαγαν -μαζί με το μηνυτή μου- μες το περιπολικό, στο αστυνομικό τμήμα. Τους εξήγησα ότι είχα άδεια της Διοίκησης, ενημερώθηκε ο ανώτερός τους (αξιωματικός) και τους είπε να με προσαγάγουν. Όταν ενημέρωσα τον πρόεδρο του Σταδίου κ. Κουβάτσο, εκείνος μίλησε στους Αστυνομικούς αλλά του ζήτησαν την άδεια εγγράφως. Είχε γίνει καταγγελία για κάποιαν/κάποιον που κάνει γκράφιτι στο Στάδιο» περιγράφει η Β. Τζάλου το περιστατικό στην τοπική εφημερίδα, με το δημοσίευμα να σημειώνει τη στεναχώρια της γυναίκας που, όπως αξίζει να υπογραμμιστεί, προσφέρει τα έργα της εθελοντικά και πάντα με τη συναίνεση των ιδιοκτητών.

«Στεναχωρήθηκα πολύ με αυτό που έγινε. Καλό είναι κάποιος να είναι ενεργός πολίτης αλλά όταν βλέπει πως υπάρχει η άδεια των αρμοδίων, γιατί να συμβαίνει αυτό; Εγώ εθελοντικά προσφέρομαι, δεν πληρώνομαι για τίποτε. Ακόμη και τα χρώματα γίνονται με δικά μου έξοδα, για όλες τις ζωγραφιές που κάνω στους δρόμους, στο νοσοκομείο και εδώ στο γήπεδο. Κανείς δεν μου έχει δώσει τίποτα. Εγώ θέλω μόνο να προσφέρω στην πόλη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ζωγράφος.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις