*Οι φωτογραφίες είναι από τα Χανιώτικα Νέα και σχετικό αφιέρωμα στο έργο της ζωγράφου 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, η Βάσω Τζάλου είναι γνωστή στα Χανιά ως η «ζωγράφος της οδού Κορνάρου», και τα έργα της υπάρχουν σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως στο Νοσοκομείο Χανίων, στην Ογκολογική κλινική, στη Μονάδα Νεογνών, στην Νεφρολογική κλινική, καθώς και στα Σφακιά ή στο Κουμ Καπί. Όπως αναφέρεται, οι ζωγραφιές της έχουν πάντα μηνύματα, αγάπης προς το περιβάλλον, φιλοζωίας, αλληλεγγύης, ελπίδας, ισότητας, δικαιοσύνης.

Αυτά ακριβώς τα μηνύματά της φαίνεται πως ενόχλησαν κάποιον πολίτη, που προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία, υποστηρίζοντας πως στερείται έγγραφης άδειας να ζωγραφίζει σε δημόσιους χώρους και πως κάνει… γκράφιτι!

Έτσι, όπως αναφέρεται, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ μπήκαν την Τετάρτη στον χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων, όπου αυτό το διάστημα η Β. Τζάλου ζωγραφίζει εσωτερικό τοίχο του γηπέδου με την άδεια της Διοίκησης, και την προσήγαγαν μαζί με τον μηνυτή της στο Αστυνομικό Τμήμα. Παρότι η ίδια η Διοίκηση του σταδίου επιβεβαίωσε πως της έχει δώσει τη σχετική άδεια, αστυνομικοί επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, κατόπιν καταγγελίας του ίδιου πολίτη, για να ζητήσουν και πάλι την ταυτότητά της και έγγραφη άδεια της Διοίκησης του σταδίου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ειρωνία είναι πως οι ζωγραφιές που φιλοτεχνεί αυτές τις ημέρες στον συγκεκριμένο χώρο η ζωγράφος συμβολίζουν τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε μετά τον δεύτερο έλεγχο που της έκαναν οι αστυνομικοί, πως «είναι δύο ωραία μηνύματα ιδίως για τα δεκάδες νέα παιδιά που αθλούνται καθημερινά στους χώρους του γηπέδου. Οπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων ανθρώπων”».

«Είχα δείξει τα σχέδια στον κ. Κουβάτσο, πρόεδρο του Εθνικού Σταδίου και του αρέσανε, έτσι μου ζήτησε να ζωγραφίσω έναν εσωτερικό τοίχο του σταδίου, από την πλευρά του πεζόδρομου της Κοραή, μια στροφή περίπου 30 μέτρα. Όμως το μεσημέρι της Τετάρτης ήρθανε οι δικυκλιστές της Αστυνομίας, και περικύκλωσαν το χώρο – φοβήθηκαν ότι θα το σκάσω- μου ζήτησαν στοιχεία, ρώτησαν αν έχω άδεια και με προσήγαγαν -μαζί με το μηνυτή μου- μες το περιπολικό, στο αστυνομικό τμήμα. Τους εξήγησα ότι είχα άδεια της Διοίκησης, ενημερώθηκε ο ανώτερός τους (αξιωματικός) και τους είπε να με προσαγάγουν. Όταν ενημέρωσα τον πρόεδρο του Σταδίου κ. Κουβάτσο, εκείνος μίλησε στους Αστυνομικούς αλλά του ζήτησαν την άδεια εγγράφως. Είχε γίνει καταγγελία για κάποιαν/κάποιον που κάνει γκράφιτι στο Στάδιο» περιγράφει η Β. Τζάλου το περιστατικό στην τοπική εφημερίδα, με το δημοσίευμα να σημειώνει τη στεναχώρια της γυναίκας που, όπως αξίζει να υπογραμμιστεί, προσφέρει τα έργα της εθελοντικά και πάντα με τη συναίνεση των ιδιοκτητών.

«Στεναχωρήθηκα πολύ με αυτό που έγινε. Καλό είναι κάποιος να είναι ενεργός πολίτης αλλά όταν βλέπει πως υπάρχει η άδεια των αρμοδίων, γιατί να συμβαίνει αυτό; Εγώ εθελοντικά προσφέρομαι, δεν πληρώνομαι για τίποτε. Ακόμη και τα χρώματα γίνονται με δικά μου έξοδα, για όλες τις ζωγραφιές που κάνω στους δρόμους, στο νοσοκομείο και εδώ στο γήπεδο. Κανείς δεν μου έχει δώσει τίποτα. Εγώ θέλω μόνο να προσφέρω στην πόλη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ζωγράφος.