Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής οι τράπεζες έχουν από καιρό ζητήσει την πρόσβαση στο TAXIS των φορολογουμένων μέσω του συστήματος του Τειρεσία αλλά το αίτημα τους προσκρούει… στο νόμο, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση στα στοιχεία σε τρίτους.

Ωστόσο όπως φαίνεται το αίτημα τους τελικώς θα γίνει δεκτό. Για την παράκαμψη της νομοθεσίας (πράγμα που απ’ ότι φαίνεται μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά ως φυσιολογικό φαινόμενο) έχουν προταθεί μέχρι τώρα δύο λύσεις.

Η πρώτη πρόταση περιλάμβανε την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία οι τράπεζες θα προσέφεραν μέσω του Τειρεσία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλών και το τραπεζικό τους προφίλ και το κράτος θα προσέφερε περιουσιακά στοιχεία, οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής αυτή η πρόταση εγκαταλείπεται.

Η δεύτερη πρόταση, που φέρεται να υιοθετείται, είναι η χρήση μιας ειδικής διάταξης (άρθρο 17, παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών) που δίνει την δυνατότητα παράκαμψης της νομικής κατοχύρωσης των φορολογουμένων με την συγκατάθεσή του. Έτσι αυτό που προκρίνεται είναι ο κάθε φορολογούμενος που θα θέλει να διακανονίσει τα χρέη του προς το κράτος (με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή) θα υπογράφει μια δήλωση με την οποία θα επιτρέπει στην τράπεζα να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του μέσω του TAXIS.

Τόσα χρήματα που έχουμε διαθέσει για να σώσουμε τις τράπεζες είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πλέον σαν μια οικογένεια, έχοντας και Μεγάλο Αδελφό.