Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης όλων των προτεινόμενων αλλαγών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, η ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οδηγείται στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί, αφού πρώτα έχει περάσει από τη κοινοβουλευτική διαδικασία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, έχουν προκύψει αξιοσημείωτες βελτιώσεις, ιδιαίτερα σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στον κοινωνικό, όπως για παράδειγμα διατάξεις σχετικές με το αδίκημα του βιασμού αλλά και το αδίκημα που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατέληξαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, που ικανοποιούν το σύνολο των διαφωνούντων και πλέον η επί δέκα χρόνια επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας γίνεται πράξη για τα δικαστήρια και το νομικό κόσμο της χώρας.
 
Οι δύο νέοι Κώδικες έχουν ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και περιμένουν το τυπικό έναυσμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  με απώτερο σκοπό να εισέλθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, όπως αναμένεται, αφού τα κόμματα έχουν δείξει ότι συναινούν στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, η πλειονότητα του νομικού κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στην σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.
 
Σύμφωνα με Νομικούς κύκλους που επικαλείται το πρακτορείο, η άμεση ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κρίνεται αναγκαία, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, τηρείται στάση αναμονής , είτε από δικαστήρια είτε από ανακριτές, καθώς με τα νέα δεδομένα προκύπτει για κατηγορούμενους διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από την ισχύουσα σήμερα, ενώ σε κάποιες από αυτές ευνοϊκότερη όσον αφορά τις ποινές. Συνεπώς, θεωρείται κρίσιμο και το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανισότητες και προβλήματα κατά την απονομή της δικαιοσύνης.
 
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα που εισάγεται στην Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, ήταν επιβεβλημένη για δεκαετίες αλλά βρέθηκε στο παρελθόν προ πολιτικής ατολμίας. Η μεταρρύθμιση αποτελεί επίσης το αποτέλεσμα μιας μακράς και επίμονης προσπάθειας ειδικών που εισάγουν στην χώρα μια σύγχρονη φιλοσοφία αναφορικά με το έγκλημα, την καταδίκη και την αντιμετώπισή του.