του Κώστα Ήσυχου*

Το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τροπο την απολυτη διγλωσσία και υποκρισία του λεγόμενης Ενωμένης Ευρώπης στο πεδίο των διεθνών προβλημάτων στον 21ο αιώνα.

Οι περιφερειακές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται με αμείωτο ρυθμό και ένταση, στην Μεσόγειο, σε βαρος της Κύπρου και της Ελλάδας, στη βόρεια Αφρική, με τον συνεχιζόμενο  πόλεμο σε βάρους του λαού της Υεμένης απο τις αυταρχικές «πετρο μοναρχίες»( Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα), την απάνθρωπη πολιτικη του Ισραήλ σε βαρος του Παλαιστινιακού  λαού (και την παράνομη κατοχή εδαφών στην βάση των αποφάσεων των Γ.Σ. του ΟΗΕ), την άμεση και έμμεση στήριξη των τζιχαντιστών στην Συρία αλλά και την Ευρω-Ατλαντική  και ΝΑΤΟική πολιτικη αποκλεισμού του Ιράν (και βέβαια ο μακρύς κατάλογος παράνομων διεθνών δράσεων» ειναι ατελείωτος …..)

Ας φωτίσουμε λοιπόν την «άγνοια» που δηλώνει η ΕΕ για την παραβατική, παράνομη με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, επεκτατική, αναθεωρητική πολιτική που διεξάγει η εθνικιστική νεο – οθωμανική Τουρκική ελίτ.

Χώρες με Τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, εγκαταστάσεις και στρατεύματα.

Αλβανία: δύο φρεγάτες και 20 έως 250 άτομα στρατό, στη ναυτική βάση της Βόλρας

Αζερμπαϊτζάν: Κτήρια και δομές στη στρατιωτική πόλη Γκιζίλ Σεργκ (Gizil Sherg) και ένα κτήριο τερματικών στο αεροδρόμιο, στον οικισμό Χάτσι Ζευναλαμπντίν (Hacı Zeynalabdin).

Ιράκ: Βάση με 2.000 στρατό. Η Τουρκία διαθέτει περισσότερες από 20 στρατιωτικές βάσεις και βάσεις πληροφοριών στις επαρχίες Ερμπίλ και Ντόχουκ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Λιβύη: Αεροπορικές βάσεις σε Ζουάρα, αλ Ουατίγια, Μίριγκα και Μισράτα.

Κατεχόμενη βόρεια Κύπρος – Συνολικά 30.000 ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι επί του παρόντος ενεργές στα καθήκοντα της «τουρκικής ειρηνευτικής» δύναμης της Κύπρου.

Κατάρ: Βάση με 5000 άτομα.

Σομαλία – Βάση TURKSOM με 200 άτομα και υποδομές που μπορούν να υποδεχθούν άνω των χιλίων.

Συρία: Βάσεις στα Αλ Μπαμπ, Αλ Ράι, Ακταρίν και Γιαραμπλούς με τουλάχιστον 5.000 στρατιωτικό προσωπικό και νέες βάσεις στο Ατμέ και το Νταράτ Ιζά.

Ολες οι παραπάνω δραστηριότητες της επεκτατικής πολιτικής της νεο- οθωμανικής τουρκικής ελίτ φέρουν την σφραγίδα μια ΝΑΤΟικής δύναμης, την ώρα που οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαβανομένης και της Ελλάδας, κάνουν τα στραβά μάτια.

Σήμερα, με την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο Αζερμπαϊτζαν- Αρμενίας (αποστολή τουρκικών drones, μισθοφόρων από Συρία και Λιβυη, Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων κ.λπ. ), η ΕΕ θεωρεί, όπως είπε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ότι «οι προοπτικες του ευρω-τουρκικού διαλόγου πρ’επει να συνεχιστούν και να ενταθούν» –  την ιδια ώρα που η ίδια ΕΕ καταδικάζει την Κούβα και την Βενεζουέλα σε πολιτικές κυρώσεων λες και οι χώρες αυτές εισβάλουν σε άλλες χώρες, σκοτώνουν αμάχους, παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνες Δίκαιο… Στην, δε, περίπτωση της ηρωικής Κουβας ο οικονομικός, ενεργειακός, διατροφικός, χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός έχει ήδη κλείσει τις έξι δεκαετίες…

Σαν όλα τα παραπάνω γεγονότα να πραγματοποιούνται σε ένα «παράλληλο σύμπαν», η ΕΕ  αποφασίζει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, συνεχίζει τις κυρώσεις σε βαρος της Ρωσίας και όπου άλλου η Ευρώ-Ατλαντική της δογματική προσήλωση διατάσσει…

Εν το μεταξύ, τα απίστευτα παρακμιακά κυρίαρχα Ελληνικά ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν οτι ο Μάικ Πομπέο και  η ΕΕ δεν χορταίνουν να στέλνουν «ηχηρά χαστούκια στον Ερντογαν»! Πανηγυρίζουν για την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, την πενταετή ανανέωση και επέκταση της Σούδας για τις Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, την παραχώρηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και πιθανά της Καβάλας, και που η Σούδα θα γίνει κέντρο ελλιμενισμού του μεγαλύτερου ελικόπτεροφόρου του αμερικάνικου στόλου, του William Herschel.

Εδώ τα «ιδαιτερα αντικειμενικά» συστημικά Ελληνικά ΜΜΕ, μας εξηγούν οτι το γεγονός  αυτο το τρέμουν στην Τουρκία ενώ την ιδια στιγμή, το Αμερικανικό  πεντάγωνο ξεκάθαρα αναφέρει τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή απο την Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, με την αναβάθμιση της Σούδας προς το αμερικανικό συμφέρον.

Η εκχώρηση σε αμερικανικά συμφέροντα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Νεώριου Σύρου θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω το κερασάκι στην τούρτα ειναι η χαρά (!), που εκδηλώνει η μηντιακή διαπλοκή με την Ελληνική ελίτ, στην περίπτωση που τα Αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας μεταφερθούν σε Ελληνικό έδαφος .

Η μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την στιγμή που καταρρέουν οι συμφωνίες ελέγχου και περιορισμού των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στις δύο μεγάλες πυρηνικές δυναμεις θα έπρεπε να αποτελεί τον σπόρο κινηματικής, φιλειρηνικής , αντι -ιμπεριαλιστικής ενότητας της αριστεράς στην Ελλάδα. Αν όχι τώρα, πότε;

Η μιζέρια, οι ανθενωτικές υστερίες, η «ποθούμενη πρωτοπορία της καθε ξεχωριστής αριστερής δύναμης» ειναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Αντίθετα, η μάχη για Ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, η αλληλεγγύη των λαών, η Εθνικη ανεξαρτησία, η πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η αξιοπρεπής εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος, ήταν,  είναι και θα είναι ο κινηματικής πλούτος της αριστερά . Το απέδειξε στις πιο σκοτεινές εποχές. Μπορεί και τώρα.

 

* Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε Αναπλ. Υπ. Εθνικής Άμυνας και βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση Σύριζα.