Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συμμετέχοντας στην ενημέρωση της Πέμπτης, σημείωσε πως όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορονοϊό προσθέτοντας μάλιστα πως όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της COVID 19, ενώ σε σχέση με το μελλοντικό εμβόλιο κατά της ασθένειας, πρόσθεσε ότι όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν και η διάθεσή του στην χώρα μας θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης σημείωσε ότι «το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο» και συμπλήρωσε πως «αυτό είναι που προσπαθούμε να προλάβουμε, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για να περιορίσουμε την διασπορά».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του έδωσε και σχετικά στοιχεία αναφέροντας πως μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό και υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες , ένας αριθμός που όπως είπε αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Ακόμα πρόσθεσε πως σήμερα «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1038 κλινών ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορονοϊό, 61 είναι κενές , ενώ στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, οι 19 είναι κενές.

Επιπλέον ο υφυπουργός Υγείας, σημείωσε πως στόχος είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ και ισχυρίστηκε πως «αυτό προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα από τον Μάιο με σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού».

Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλεύτηκαν 600 ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3.339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2.000 είναι κενές.

Ο Β. Κοντοζαμάνης υποσχέθηκε συνάμα και επιπλέον προσλήψεις, αλλά και αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302 εκ ευρώ.

Σε σχέση με τα τεστ που γίνονται, είπε ότι «από τα 6.500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» και επεσήμανε ότι αυτά πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας.

Ακόμα σημείωσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.