Το ΥΠΠΟΑ σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει ότι «για τη θέση του προσωρινού επιτρόπου επιλέχθηκε πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης με επαγγελματική εμπειρία πολλών ετών στον έλεγχο και τη διαχείριση νομικών προσώπων». Επίσης, συμπληρώνει ότι «ο προσωρινός επίτροπος θα εργαστεί με σκοπό να εισπραχθούν και να διανεμηθούν οι αμοιβές στους δικαιούχους της ΑΕΠΙ. Μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων τους και να επέμβει αποφασιστικά, ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση που μπορεί να επιφέρει τη διακοπή ή την πτώχευση της ΑΕΠΙ, και κατά συνέπεια την απώλεια των δικαιωμάτων των δικαιούχων».

«Για την άσκηση των καθηκόντων του, ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, η οποία πλέον δεν θα δύναται να προβεί σε καμία πράξη που κινδυνεύει να αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Η θητεία του προσωρινού επιτρόπου είναι 6μηνη με δυνατότητα ανανέωσης για τρεις μήνες. Όταν θα λήξει η θητεία του ή και νωρίτερα εάν κριθεί απαραίτητο, θα αντικατασταθεί από τον επίτροπο που προβλέπει ο νέος νόμος για τη Διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα υποβληθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, την προάσπιση των συμφερόντων των δημιουργών, και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιούχων και χρηστών», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΝΔ: Ακούστε τους δημιουργούς και δώστε οριστικές λύσεις

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σχολιάζοντας τον ορισμό προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να «αντιμετωπίσει στη ρίζα τους και με αποτελεσματικό τρόπο τα σοβαρότατα και διογκωμένα, λόγω της ολιγωρίας και της ανικανότητάς της, προβλήματα».
Αναλυτικότερα, η σχετική δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη: 
 
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει στην Κυβέρνηση ότι η βουλευτική τροπολογία με βάση την οποία ορίστηκε ο προσωρινός επίτροπος, είναι μία αποσπασματική ρύθμιση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους και με αποτελεσματικό τρόπο τα σοβαρότατα και διογκωμένα, λόγω της ολιγωρίας και της ανικανότητάς της, προβλήματα.

Από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε στην υπουργό Πολιτισμού ότι το ζητούμενο τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους χρήστες, είναι η κατάθεση του σχεδίου νόμου και η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής οδηγίας.

Διαφορετικά δεν πρόκειται να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η απαιτούμενη ισορροπία στο χώρο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το λέμε για άλλη μία φορά!
 
Καταθέστε άμεσα το σχέδιο νόμου, που εδώ και περίπου δύο χρόνια, κυκλοφορεί στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στα υπουργικά γραφεία της Κυβέρνησης, χωρίς να μπορούν να καταλήξουν στην τελική του μορφή, λόγω των εσωτερικών τριγμών και διαφωνιών τους. Ακούστε τους δημιουργούς και δώστε οριστικές, ξεκάθαρες και ουσιαστικές λύσεις.

Δημιουργοί και χρήστες περιμένουν πράξεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και αδιαφορούν παντελώς για τις εσωκομματικές φράξιες και τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό του Κόμματος και της Κυβέρνησης. Επιτέλους, η Κυβέρνηση ας νομοθετήσει μια φορά για το καλό των πολλών και όχι για τα συμφέροντα των λίγων».