«Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της Νέας Φιλαδέλφειας λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2014, ενώ λίγους μήνες μετά ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Οδοντιατρείο. Η λειτουργία του στηρίχτηκε και στηρίζεται αποκλειστικά στην αλληλέγγυα προσφορά δεκάδων πολιτών, υγειονομικών και μη, ενώ οι απαραίτητες εργασίες, τα έπιπλα, ο εξοπλισμός, τα αναλώσιμα υλικά και τα φάρμακα είναι προσφορές από το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων εκατοντάδων πολιτών – από τους Φιλαδελφειώτες που ξαναέχτισαν τους τοίχους και πέρασαν τα υδραυλικά ως τους Γάλλους και τους Γερμανούς που μαζεύουν φάρμακα και υλικά για τη λειτουργία του» αναφέρει στη σχετική καταγγελία του το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της Νέας Φιλαδέλφειας, αναφέροντας επίσης τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2014 και 2015, με τις οποίες ο χώρος, που όπως σημειώνεται ήταν άδειος και σε κακή κατάσταση, παραχωρήθηκε νόμιμα.

Προσθέτει ότι «στα σχεδόν έξι χρόνια της λειτουργίας του έχει δεχθεί πάνω από 2500 ανθρώπους, σε πολλές χιλιάδες επισκέψεις. Άνθρωποι που δεν είχαν καθόλου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας παλιότερα, που έχουν χρόνια προβλήματα που απαιτούν τακτική παρακολούθηση, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον οδοντίατρο ή τα φάρμακά τους. Έσωσε τη ζωή κάποιων, βελτίωσε την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων όσων το χρειάστηκαν. Ανοιχτό σε όλους, Έλληνες και ξένους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Φιλαδελφειώτες και μη – ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι που το χρειάστηκαν ως τώρα είναι οι χτυπημένοι από την κρίση Έλληνες παραγωγικής ηλικίας που μένουν στην περιοχή. Με τις μικρές μας δυνάμεις, συμμετείχαμε επιπλέον σε σειρά δράσεων στήριξης των προσφύγων όπως και στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων επιβίωσης του ελληνικού λαού μετά την κρίση (με σχετική αρθρογραφία, ανοιχτές εκδηλώσεις στη γειτονιά / στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ξένα ντοκιμαντέρ).»

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο στη συνέχεια χαρακτηρίζει «μαφιόζικη» την ενέργεια των υπαλλήλων του Δήμου, αναφέροντας ότι το πρόσχημα είναι «ότι το τελευταίο διάστημα (δηλαδή εν μέσω της πανδημίας!) ήταν κλειστό. Δηλαδή το ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναστείλαμε προσωρινά τη λειτουργία του ιατρείου ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – όπως άλλωστε έκαναν τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και το σύνολο σχεδόν των Ιδιωτικών Ιατρείων και Οδοντιατρείων.»

«Καταγγέλλουμε την παράνομη και καταχρηστική ενέργεια του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και απαιτούμε την άμεση επιστροφή του χώρου του Οδοντιατρείου σε αυτούς που ανήκει: στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη για την περίθαλψή τους, στους οδοντιάτρους που προσφέρουν τις γνώσεις, το χρόνο και τον κόπο τους για να το δουλέψουν και στους αλληλέγγυους (κυρίως τα γαλλικά συνδικάτα) που έχουν δώσει χιλιάδες ευρώ για τον εξοπλισμό του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για την στήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείο εκδόθηκε και διαδικτυακό ψήφισμα.

Ανακοινώσεις εξέδωσε και η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας, υπό τον πρώην δήγμαρχο, Άρη Βασιλόπουλο, χαρακτηρίζοντας τη κίνηση της διοίκησης του Γιάννη Βούρου «παράνομη και αντιδημοκρατική». Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με μία κίνηση που θυμίζει περισσότερο ληστή, παρά Δήμο, άνθρωποι της δημοτικής αρχής Βούρου άλλαξαν με το έτσι θέλω την κλειδαριά του Κοινωνικού Ιατρείου. Σε ερωτήσεις ανθρώπων του ιατρείου για την αιτία που συνέβη αυτό, στελέχη της διοίκησης απάντησαν ότι το χώρο τον χρειάζεται ο Δήμος, αλλά και ότι δεν μπορεί ο Δήμος να διαθέτει χώρους σε συλλογικότητες που στέκονται κριτικά απέναντι στη δημοτική αρχή!!!

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατική και ενδεικτική του ήθους που πολιτεύεται η δημοτική αρχή Βούρου, είναι και παράνομη. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί στη συλλογικότητα του Κοινωνικού Ιατρείου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Ιωνίας με τις υπ.αριθ.202-2014 και υπ.αρ.2-2015 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν η σημερινή διοίκηση έχει διαφορετική άποψη για τη δράση και την προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου/Οδοντιατρείου της πόλης μας, είναι δικαίωμά της. Οφείλει όμως να φέρει την ανάκληση της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε ο χώρος θα είναι παραχωρημένος και θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου.»

Ενώ ο πρώην δήμαρχος, Άρης Βασιλόπουλος, έστειλε επιστολή στον Γιάννη Βούρο, στην οποία αναφέρει:

Αξιότιμε κ. δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε ότι την Παρασκευή 10/07/2020, άνθρωποι φερόμενοι ως υπάλληλοι του Δήμου άλλαξαν κλειδαριά στο χώρο που στεγάζεται εδώ και 6 χρόνια το κοινωνικό Ιατρείο/οδοντιατρείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Σας ρωτώ λοιπόν:

1. Οι άνθρωποι που άλλαξαν την κλειδαριά ήταν υπάλληλοι του Δήμου;

2.  Από ποιον και για ποιο λόγο δόθηκε εντολή στους υπαλλήλους να αλλάξουν την κλειδαριά στο κοινωνικό ιατρείο/οδοντιατρείο;

3. Γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί με τις υπ.αριθ.202-2014 και υπ.αρ.2-2015 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στέγαση του κοινωνικού ιατρείου/οδοντιατρείου/φαρμακείου που λειτουργεί στο Δήμο μας;

Στο βαθμό που η εντολή δόθηκε από τη δημοτική αρχή, σας ενημερώνω ότι η συγκεκριμένη ενέργεια όχι μόνο είναι πολιτικά επιλήψιμη, αλλά και παράνομη. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί νόμιμα για τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου/φαρμακείου με τις δύο προαναφερθείσες αποφάσεις, το οποίο στα χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε άπορους ανθρώπους του Δήμου μας.  Στο βαθμό που επιθυμείτε οποιαδήποτε αλλαγή στην παραχώρηση, το μοναδικό αρμόδιο όργανο να αποφασίσει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και κανένας άλλος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, ο χώρος μέχρι και σήμερα είναι παραχωρημένος στο Κοινωνικό Ιατρείο/οδοντιατρείο και οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής κλειδαριάς είναι έκνομη.