Σε μια σημαντική κίνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών προχώρησε χθες το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, αποφασίζοντας την παροχή προστασίας της ταυτότητας των γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή επιθέσεις εναντίον τους.

Το εν λόγω μέτρο που αναμένεται να ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά αποτελεί ένα σημαντικό αλλά μικρό μονάχα βήμα «σε έναν μακρύ δρόμο υιοθέτησης νέων κανόνων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών», όπως επισημαίνει η Αιγύπτια Βουλευτής Γάντα Γαρίμπ.

Δεδομένου του νομικού κενού που μέχρι πρότινος δεν όριζε την προστασία της ταυτότητας των γυναικών που προχωρούσαν σε καταγγελία, οι γυναίκες διστάζουν να ακολουθήσουν την επίσημη οδό και υποκαθιστούν τις καταγγελίες στην αστυνομία  με την γνωστοποίηση των περιστατικών βίας σε ιστότοπους κοινωνική δικτύωσης.

«Η κυβέρνηση είχε παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των γυναικών που μπορούσαν να καταγγείλουν τη σεξουαλική επίθεση που υπέστησαν λόγω του φόβου του κοινωνικού στίγματος», επισημαίνει η Βουλευτής Γαρίμ, ενώ εκτιμά ότι μετά την συγκεκριμένη νομική αποκατάσταση, οι καταγγελίες θα αυξηθούν.

Τα παρόντα δεδομένα που καταδεικνύει το σημαντικά μικρό ποσοστό των γυναικών που προχωρούν σε επίσημη καταγγελία, είναι διπλά  ανησυχητικό σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος, καθώς το Κάιρο σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation που διενεργήθηκε το 2017 , είχε κριθεί ως η πιο επικίνδυνη μεγαλούπολη για τις γυναίκες.

Σε δημοσκόπηση μάλιστα της αντίστοιχης έρευνας το ποσοστό των γυναικών που απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα εάν έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, άγγιζε το εξωφρενικό 99%.

Επισημαίνεται ότι πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου είχε προηγηθεί η εκδήλωση έντονης  κοινωνικής οργής μετά την δημοσιοποίηση δύο ακόμα βάναυσων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος γυναικών.

Οι γυναίκες στην Αίγυπτο προσπάθησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κίνημα μέσω διαδικτύου, όπου γνωστοποιούσαν τις εμπειρίες τους και κατήγγειλαν τους βιαστές. Τα περιστατικά μάλιστα που αφορούσαν τον προερχόμενο από πλούσια οικογένεια φοιτητή Ahmed Bassam Zak, κατέκλυσαν το διαδίκτυο οδηγώντας στην σύλληψη του. Η έκταση που έλαβε η υπόθεση ήταν μεγάλη οδηγώντας ακόμα και την ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενθάρρυνε τις γυναίκες να προχωρούν σε καταγγελίες.

Το γεγονός ότι αυτά τα κορίτσια μιλάνε δυνατά με αυτή την ορμή – είναι κάτι δεν το έχω ξαναδεί, ανέφερε σε ανάρτηση της τον Ιούλιο η δημοσιογράφος Reem Abdellatif, που στο παρελθόν είχε εκδιωχθεί από το σπίτι της όταν κατήγγειλε τον κακοποιητικό πατέρα της.

Σαφέστατα το κύμα καταγγελιών που ξέσπασε δεν έχαιρε μονάχα θερμής ανταπόκρισης , αλλά έφερε επίσης πολλές αντιδράσεις από τους συντηρητικούς κύκλους που επιτέθηκαν στις καταγγέλλουσες.

Οι  κινητοποιήσεις επέφεραν αποτελέσματα παρόλα αυτά αποτελέσματα και τον Ιούλιο συνελήφθη ο συγκεκριμένος φοιτητής που φαίνεται να είχε επιτεθεί και βιάσει πολλές γυναίκες, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστός μέσω instagram ο ομαδικός βιασμός μιας κοπέλας σε ξενοδοχείο του Καΐρου από 6 άνδρες που πιστεύεται ότι ανήκαν σε ιδιαίτερα ισχυρές οικογένειες της πόλης, μεγαλώνοντας την οργή.

Τα περιστατικά προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών με τον Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών να ανακοινώνει ότι μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσιοποίηση της πρώτης υπόθεσης έλαβε 400 καταγγελίες από γυναίκες για βία που είχαν υποστεί.

Εν μέσω αυτού του πλαισίου η κινητοποίηση του κοινοβουλίου ήταν επιβεβλημένη κι έτσι στις αρχές Ιουλίου καταρτήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο που παρέχει ανωνυμία στις γυναίκες που προχωρούν σε καταγγελία.