Κατάθεση από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», θα ζητήσει να λάβει η Προανακριτική Επιτροπή για τις καταγγελίες για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου της Novartis, με αίτημα που αποστέλλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον επόπτη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς και στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Επιτροπή θα διαβιβάσει στις προαναφερόμενες αρχές την απόφαση της να λάβει καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες και τις κλήσεις για κατάθεσή τους.

Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρονται, για την κλήση των προστατευομένων μαρτύρων φέρονται να συμφώνησαν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή και, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στόχος είναι να ληφθούν οι καταθέσεις την προσεχή Τρίτη, 18 και Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου. Οι καταθέσεις θα ληφθούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες που έλαβαν τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Για τη λήψη των καταθέσεων θα μεταβούν, σε χώρο που θα υποδειχθεί στην ειδική επιτροπή, το προεδρείο και οι εισηγητές των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των πληροφοριών που έρχονται στη δημοσιότητα, βρίσκεται και το σενάριο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της Επιτροπής, καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άνοιξαν ζήτημα αναβάθμισης των κατηγοριών σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Όπως αναφέρεται, η κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση την προσεχή Δευτέρα και να τοποθετηθούν τα κόμματα. Στην επικείμενη συζήτηση θα διερευνηθεί αν συντρέχουν λόγοι αναβάθμισης του αντικειμένου και των κατηγοριών σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Στην περίπτωση που διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη, τότε θα συζητηθεί αν θα απαιτηθεί έγκριση της ολομέλειας. Πηγές της επιτροπής δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής», όπως αναφέρεται.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε την προσεχή εβδομάδα να καταθέσουν η Ευγενία Κυβέλου και να ακολουθήσει η λήψη κατάθεσης από τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταθέσουν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ακολούθως να προσέλθει για κατάθεση ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Πάντως, την προσεχή Δευτέρα, αφού συζητηθούν θέματα προδικασίας, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα λάβει κατάθεση από την αντεισαγγελέα Εφετών, Ευγενία Κυβέλου. Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες, θα ακολουθήσει η κατάθεση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και, αν στην πορεία κριθεί αναγκαίο, και των επίκουρων εισαγγελέων, Ντζούρα και Μανώλη. Η ΝΔ επιφυλάσσεται για την κλήση σε κατάθεση στην πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως μάρτυρες την ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, την Μαρία Παπασπύρου, την Ξένη Δημητρίου, τους επίκουρους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη και μετά από αυτούς την Ελένη Τουλουπάκη. Συμφώνησε επίσης να σταλεί κλήση στους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη». Συμφώνησε επίσης να κληθεί σε κατάθεση και ο Σάμπυ Μιωνή. Η κατάθεση Μιωνή συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, από όλες τις πτέρυγες, ιδίως μετά τα όσα κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Π. Αθανασίου, για την προσπάθεια εργαλειοποίησης υποθέσεων οικονομικού ελέγχου.

Επίσης, η Επιτροπή φέρεται να προσανατολίζεται να μην καλέσει σε κατάθεση τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία στήθηκαν κάλπες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι απόψεις τους έχουν εκφραστεί στη Βουλή.

Τελευταίος αναμένεται να προσέλθει σε κατάθεση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας

Την ίδια ώρα ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένι πως η θεωρία της σκευωρίας καταλήγει σε «φιάσκο».

«Σήμερα η ΝΔ αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις, για το παρόν και το μέλλον της Επιτροπής», σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι, με ευθύνη της ΝΔ, «αποφασίστηκαν fast track διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της Επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο διότι:

Πρώτον,

  • αποδείχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν.
  • Δεν αποδείχθηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis.

Δεύτερον,

Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην Ολομέλεια, επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Αποστολή τους ήταν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Novartis και να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς που επιχειρούν τη διαλεύκανσή του. Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο ήταν σκευωρία και απέτυχαν. Θα αποτύχουν και πάλι».

Πλεύρης: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν θα έχουν δικαίωμα να μην απαντήσουν

Θέση για τα όσα αποφάσισε, αλλά και μεθοδεύει, η Προανακριτική Επιτροπή πήρε την Τετάρτη ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά, Θάνος Πλεύρης, που υποστήριξε πως «δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι υποχρεωμένοι πλέον να απαντήσουν σε όλα και δεν έχουν δικαίωμα να αλλοιώσουν ή να αποκρύψουν στοιχεία».

«Η απόφαση που έλαβε η ειδική επιτροπή είναι στην λήψη κατάθεσης, από τους προστατευόμενους μάρτυρες, να περιορίσει τα μέλη της. Προκειμένου να υπάρξει αντιπροσώπευση θα μεταβούν οι εισηγητές των κομμάτων και ο πρόεδρος της Επιτροπής», ξεκαθάρισε, ως προς τα μέλη της Επιτροπής που θα λάβουν τις καταθέσεις, ενώ για την προστασία που προβλέπει ο νόμος για τα πρόσωπα αυτά, υποστήριξε πως «Το θέμα είναι να δούμε με ποιο καθεστώς εξέτασαν τους προστατευόμενους μάρτυρες οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης. Από τις καταθέσεις φαίνεται ότι πήγαν ενώπιον τους. Οπότε περιμένουμε να δούμε ποιο ακριβώς είναι το καθεστώς»

«Δικονομικά, έχει αξία να σημειώσουμε ότι στον προστατευόμενο μάρτυρα δίνεται το δικαίωμα, όταν ομιλεί ως φυσικό πρόσωπο, να αποκρύψει στοιχεία. Δηλαδή, όταν κληθεί από τις αρχές, με το πραγματικό του όνομα, μπορεί να αποκρύψει στοιχεία που είχε καταθέσει ως προστατευόμενος. Όταν εξετάζεται ως προστατευόμενος μάρτυρας όμως είναι υποχρεωμένος να πει την αλήθεια, έστω και αν καταθέτει με κωδική ονομασία. Το δικονομικό σύστημα δίνει, δηλαδή, ένα δικαίωμα όταν κάποιον τον καλούν με το πραγματικό του όνομα, προκειμένου να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, να πει ψέματα. Οι “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης” -και αν έχουν ήδη καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής- πλέον θα πρέπει πουν την αλήθεια, δεν θα έχουν δικαίωμα να αποκρύψουν πράγματα αλλά να απαντήσουν σε όλα» ανέφερε ακόμα ο Θ. Πλεύρης.

Σημειώνεται δε πως για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε πως «θέσαμε αυτόν τον προβληματισμό, ο οποίος θα συζητηθεί εκτενώς τη Δευτέρα και, με βάση τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, κατά την άποψή μας, πρέπει να διερευνηθούν κάποια επιπλέον θέματα για τα οποία ενδεχομένως δεν έχουμε εντολή από τη Βουλή. Οπότε αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και, αν χρειαστεί και καταλήξουμε, θα ζητηθεί νέα εντολή από τη Βουλή. Αν χρειαστεί», και συνέχισε.

«Το θέμα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Οπότε το πρώτο και σημαντικό είναι πιστοποιηθεί αν η εντολή που έχουμε πάρει από τη Βουλή μας καλύπτει ή όχι. Αν κριθεί ότι η εντολή που έχουμε λάβει δεν μας καλύπτει, τότε λίγο ως πολύ κινείται η ίδια διαδικασία που έγινε για τη συγκρότηση της επιτροπής, και δίνεται διευρυμένη εντολή. Επειδή αυτά τα θέματα όμως ξεπερνούν την επιτροπή και θα τεθούν υπόψη του προέδρου, ίσως χρειαστούν και γνωμοδοτήσεις. Ακόμα και αν σήμερα λέγαμε ότι χρειάζεται εντολή από την Ολομέλεια, αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία της επιτροπής η οποία συνεχίζει κανονικά το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.