Όπως είπε o κ. Λιρόνγκ στον Έλληνα πρωθυπουργό η κινέζικη εταιρεία σκοπεύει, πέραν των 350 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στην σύμβαση, να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, στόχος της εταιρείας είναι ο τομέας της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, και στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές εντός του χώρου του λιμανιού. Στους στόχους που αναλύθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα είναι η επέκταση του λιμανιού ώστε να δέχεται το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 4.000 επιβατών καθώς και η αύξηση των τουριστών από την κρουαζιέρα σε 3 εκατομμύρια ετησίως. 
 
Ακόμη, ο πρόεδρος της Cosco, είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως θα δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υποδομών στην πρώτη προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερ και στο μέλλον 10 εκατ. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Cosco, στους στόχους είναι επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.
 

Ικανοποιημένος ο Τσίπρας από το πρόγραμμα


Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco τονίζοντας πως πρόκειται για σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. «Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην Ε.Ε. του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη», είπε.

 
«Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ είπε πως τα Θριάσιο μπορεί να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων.
 
Χαρακτήρισε δε, ιδιαίτερης σημασίας τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, λέγοντας πως τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. «Θα ήταν σημαντικό, επίσης, τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού», σημείωσε. 
 
 
 «Το πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάσατε επιβεβαιώνει την επιλογή μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Cosco μιλώντας για αναβάθμιση του σιδηροδρόμου για την καλύτερη μεταφορά των προϊόντων, από το λιμάνι, στην Ευρώπη. 
 
Σχετικά με τα θέματα των εργαζομένων, ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε στο να εκφράσει την πεποίθησή του πως η Cosco θα συμμορφωθεί με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.
 

Ολοκληρώνεται το ταξίδι στην Κίνα

 
Στην Σαγκάη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
 
Τέλος, πριν την αποχώρησή του ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ και θα επισκεφθεί το μουσείο της πόλης.