Μιλώντας στον Ant1, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν κρούσματα του ιού ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στις δομές όλης της χώρας, λόγω του μεγάλου αριθμού. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αιτήθηκε να μην καταβάλλεται το μηνιάτικο επίδομα στους ανθρώπους που κρατούνται μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ στα κέντρα.

«Έχουμε 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε 33 δομές. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα και όχι μόνο στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα. Στις δομές των νησιών έχουμε 38.000 άτομα και με απόφαση μας δική μας ζητήσαμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μην καταβληθεί μέχρι τέλη Μαρτίου το μηνιάτικο επίδομα, μέχρι να βρεθεί λύση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να μπουν ΑΤΜ μέσα στις δομές».

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε πως επιβάλλονται πρόστιμα για παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε πρόσφυγες και μετανάστες, επισημαίνοντας πως το ποσό του προστίμου θα κρατείται από το μηνιάτικο επίδομα που λαμβάνουν οι άνθρωποι.

Να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα. Μπορούμε να βάλουμε περιορισμό στην είσοδο των δομών και να περιορίσουμε την κυκλοφορία ανθρώπων εντός και εκτός δομών.  Είναι πάρα πολύ δύσκολο, για να μην μπω αδύνατο να περιορίσουμε την κυκλοφορία μέσα στις δομές, δεν μπορείς να περιορίσεις τις μετακινήσεις από τη μια σκηνή στην άλλη σκηνή. Έχουμε κάθε πρόθεση από τα επιδόματα που λαμβάνουνε ότι πρόστιμα έχουν εκδοθεί να κοπούν. Δεν θα το αφήσουμε, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του νόμου».

Τέλος υποστήριξε ότι μέχρι τώρα γίνονται σχεδόν καθημερινά έλεγχοι σε ανθρώπους που κρατούνται στα νησιά, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα του ιού. «Σε δομές όπως των νησιών γίνονται σχεδόν καθημερινά έλεγχοι ατόμων που παραπονιούνται για συμπτώματα και μέχρι στιγμής στα νησιά όλα τα δείγματα που έχουμε πάρει είναι αρνητικά».