Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί στην πράξη ο Οργανισμός και η ευθύνη της Κυβέρνησης για αυτό είναι μεγάλη και καθοριστική, απαιτείται:

1. Επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως καθόριζε ο Ν. 3918/2011, και όχι στο 0,4% που θεσμοθετήθηκε λίγους μήνες μετά και στερεί περίπου 500 εκ. € έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ.

2. Ανάληψη των προ της σύστασης του ΕΟΠΥΥ χρεών των ασφαλιστικών ταμείων (πριν από τον Δεκέμβρη του 2011) προς τους παρόχους υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από το άρθρο 34 του 4038/2012. Να συνυπολογιστούν στα 6,76 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τους μέσω μέρους από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ της δανειακής σύμβασης.

3. Άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να επιβάλει τον απευθείας διαχωρισμό από τις τράπεζες των εισφορών ασθενείας, ώστε να καταβάλλονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των επιμέρους Ταμείων.

4. Η ισότητα των παροχών προς τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ να συνοδευτεί σταδιακά και από ισότητα στις καταβαλλόμενες εισφορές ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης του ασφαλισμένου.

5. Συμψηφισμός οφειλών του ΕΟΠΥΥ ή των κλάδων υγείας των ταμείων που διαδέχτηκε προς παρόχους υγείας με δικές τους φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (παρούσες ή μελλοντικές).

6. Άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να προσδιοριστούν σε βάθος χρόνου οι υποχρεώσεις και οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία του Οργανισμού.

7. Αποδέσμευση του ΕΟΠΥΥ από το δάνειο που έλαβε ο ΟΓΑ, εν αγνοία του ΕΟΠΥΥ, από την Αγροτική Εστία τον Δεκέμβριο του 2011 με συμφωνία εξόφλησής του από τις εισφορές υγείας που προορίζονταν για τον ΕΟΠΥΥ.

8. Ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση προς τις φαρμακευτικές αποθήκες και βιομηχανίες για εξασφάλιση τρίμηνης πίστωσης προς τους φαρμακοποιούς και τον ΕΟΠΥΥ.

9. Αναζήτηση και άλλων κοινωνικών πόρων για τον ΕΟΠΥΥ.