«Σαφώς ικανοποιημένος» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της «μίνι» συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, στην οποία η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε πρόταση δέκα σημείων. «Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
 
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος έλαβε τέλος χωρίς ανακοινώσεις για άμεσες αποφάσεις, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για αναβάθμιση του ρόλου της Frontex, και φάνηκε αρνητική στο γεγονός οι πρόσφυγες να επιλέγουν τη χώρα κατάθεσης ασύλου. Η Μέρκελ, που δέχεται πιέσεις από το CSU που θέλει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στους αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, είχε δηλώσει πριν τη Σύνοδο «ότι θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία».
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προσφυγικές ροές και αρκέστηκε στο να ακολουθήσει τη γερμανική γραμμή, ζητώντας γενικά και αόριστα κάποια λύση για το πρόβλημα. Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, δήλωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, αν και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση.
 
Ο Τζ. Κόντε είχε υποστηρίξει πριν τη σύνοδο ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος». Με την πρότασή της η Ρώμη ζητεί «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης. Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία κέντρων στη Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου θα εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
 
«Στόχος είναι μια έγκαιρη ρύθμιση και πολιτική διαχείρισης για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών η οποία θα είναι αποτελεσματική και βιώσιμη» σημείωσε ο Τζ. Κόντε. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ιταλία απαιτεί τα άλλα κράτη – μέλη να δέχονται με ίσους όρους τους οικονομικούς μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα εισόδου, ή να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις για χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες.
 
Τα δέκα σημεία της ιταλικής πρότασης προβλέπουν:
 
  • Περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των κρατών – μελών της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως για παράδειγμα η Λιβύη και ο Νίγηρας.
  • Δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.
  • Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
  • Υιοθέτηση ευρωπαϊκών μέσων «τα οποία να είναι αποτελεσματικά» καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς» είναι «πλέον ανεπαρκής».
  • Άρση του κριτηρίου πρώτης εισόδου, με σκοπό να μοιράζονται τα κράτη – μέλη τις μεταναστευτικές ροές, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη».
  • Κοινή ευθύνη των χωρών – μελών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης», αλλά και διαχωρισμός ασφαλούς λιμένα και χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.
  • Κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις από την ΕΕ.
  • Ανάγκη για ευρωπαϊκά κέντρα προστασία εκτός από τις χώρες εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
  • Οι «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων» μέσα στις χώρες της Ένωσης, θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.
  • Προσδιορισμός οικονομικών αντιμέτρων για χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
 

Στηρίζει τις κυρώσεις σε κράτη που δεν δέχονται μεταναστες ο Μοσκοβισί
 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε «μάλλον στηρίζω», αναφορικά με την πρόταση να επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις εναντίον των χωρών της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά μεταναστευτική. «Η πιο οξεία μεταναστευτική κρίση είναι πίσω μας. Το 2015 περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην ήπειρό μας και ζήτησαν άσυλο. Κυρίως ήρθαν στην Ελλάδα από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν», κατέληξε ο Μοσκοβισί.
 

Πρωτοβουλία Γαλλίας για την ενίσχυση της Άμυνας στη ΕΕ
 

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, γνωστοποίησε ότι η χώρα της θα υπογράψει μαζί με άλλες οκτώ χώρες επιστολή, στην οποία θα δηλώνεται η πρόθεση για τη δημιουργία ενός νέου, ενισχυμένου μηχανισμού ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας. Η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης» θα υπογραφεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η ίδια.
 
Η Ιταλία «εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Ζητούμενο είναι η κατάρτιση «κοινών σχεδιασμών για σενάρια δυνητικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσαν πηγές του γαλλικού υπουργείου.