Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων κυβερνητικών στελεχών δεν είναι το μόνο σκοτεινό σημείο που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των ελέγχων περιουσιακής κατάστασης. Συγκεκριμένα:

To πρωθυπουργικό ζεύγος καταγράφει δανεισμό πέντε φορές μεγαλύτερο από τα εισοδήματά του. Παράλληλα, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, SCI PERSONAL VENTURES, η οποία κατέχει και το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου στη Γαλλία. Δάνειο 150.000 ευρώ από την αδερφή του έλαβε ο πρωθυπουργός. Παρότι στην νέα δήλωση του Κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει αναφορά στην εταιρεία της συζύγου του, στο Εμπορικό Μητρώο της Γαλλίας αναφέρεται πως η εταιρεία ανήκει ακόμα στην Μ. Γκραμπόφσκι, με την τελευταία επικαιροποίηση στοιχείων μάλιστα να έχει γίνει μόλις στις 7 Μαΐου του 2020, στοιχεία που επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος τραπεζικής ενημέρωσης Societe, στον οποίο παρουσιάζεται και το καταστατικό της εταιρείας, με την ίδια να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία SCI VENTURES εμφανίζεται ως κάτοχος του περιβόητου σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, ενώ σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2017 πως η εταιρεία μεταβιβάστηκε, κάτι που όπως αναφέρεται παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται.

Εκπλήξεις είχε και το πόθεν έσχες του αντιπροέδρου, Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος στο πλούσιο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, έχει ομόλογα της Novartis (αξίας κτήσης 24.722 ευρώ), ενώ για όλα τα ομόλογα υπογραμμίζεται πως ο τρόπος κτήσης τους ήταν «δωρεά», με τη σημείωση πως αυτά παραχωρήθηκαν από τον πατέρα της συζύγου του, Αθηνάς Νούτσου, Γεώργιο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αρχικά εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ωστόσο ο φάκελός του τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελία Διαφθοράς.

«Πρόβλημα για τεχνικούς λόγους» στον Γεραπετρίτη

Αρνητικές εντυπώσεις περίμεναν και όποιον επιχείρησε να διαβάσει το πόθεν έσχες του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς στο πόθεν έσχες του υπουργού απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με το εισόδημα του 2018 για τον ίδιο και την σύζυγό του, με τον υπουργό να σπεύδει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως η μη αναγραφή του «προφανώς» πρόκειται για ένα πρόβλημα που προέκυψε «για τεχνικούς λόγους».

«Στη Δήλωση Πόθεν Έσχες με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη Βουλή και την Κυβέρνηση το έτος 2019, προφανώς για τεχνικούς λόγους, δεν μεταφέρθηκαν από τη φορολογική δήλωση του έτους 2018 τα έσοδα από κάθε πηγή του έτους αυτού. Τα έσοδα αυτά προκύπτουν εξ αντικειμένου από την κατατεθειμένη στην ΑΑΔΕ από 04.07.2019 δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, από όπου γίνεται απλή μεταφορά στη δήλωση Πόθεν Έσχες, και ανέρχονται το 2018 για τον υπόχρεο σε 101.082 ευρώ και για τη σύζυγο σε 28.608,76 ευρώ. Γιώργος Γεραπετρίτης» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το πόθεν έσχες του υπουργού που ήρθε στη δημοσιότητα περιελάμβανε μία λευκή σελίδα στο πεδίο των εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του, ενώ σημειώνεται πως δεν ήταν υπόχρεοι να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.