Με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμών να φέρεται να κινείται στις 80.000 το πρωί της Δευτέρας, λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις δόσεις εμβολίων που χάνονται λόγω μη προσέλευσης πολιτών φέρεται να δίνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού» δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ήταν ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης που αποκάλυψε πως την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, το περασμένο Σάββατο, περί τις 733 «χαμένες δόσεις» έλαβαν γιατροί από τις λίστες των Ιατρικών Συλλόγων, παρότι τις δηλώσεις αυτές για τον «μηχανισμό» έκανε ο γγ του υπουργείου Υγείας την ίδια ημέρα.

«Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού . Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού» δηλώνει στην ίδια ανακοίνωση ο Μ. Θεμιστοκλέους.

«Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες» καταλήγει ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.