«Συνολικά το ΕΚΑΒ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πενήντα τέτοιες αεροδιακομιδές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κυρίως από τα νησιά μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το σχετικό ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης το μεσημέρι της Πέμπτης, για τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών θετικών σε Covid 19 από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα. Παρότι οι σχεδιασμοί που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας από το καλοκαίρι για τα νησιά και για το άνοιγμα του τουρισμού περιλάμβαναν την αεροδιακομιδή ασθενών σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο, τα στοιχεία που δίνονταν για τα νησιά ήταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο εξαιρετικά «φτωχά», ακόμα και για τα διαπιστωμένα κρούσματα.

Λίγες ώρες αργότερα την Πέμπτη, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το αυτό παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μιλώντας για τις αεροδιακομιδές από τη Δράμα στην Αθήνα, τις πρώτες από τη βόρεια Ελλάδα όπως αναφέρουν τα συστημικά ΜΜΕ, «οι αεροδιακομιδές ασθενών θετικών στον κορονοϊό έχουν ξεκινήσει νωρίτερα για εμάς στο ΕΚΑΒ, από την καλοκαιρινή περίοδο, και κυρίως έγιναν, γίνονται και εξακολουθούν να γίνονται από τις νησιωτικές περιοχές προς την ηπειρωτική χώρα».

Ανατρέχοντας στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο και στα δημοσιεύματα της καλοκαιρινής περιόδου, οι αναφορές σε αεροδιακομιδές από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το περασμένο διάστημα είναι ελάχιστες, ενώ δεν υπάρχουν από το υπουργείο Υγείας σχετικές ανακοινώσεις. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια των θερινών ενημερώσεων, ήταν ακόμα και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που υπερασπιζόμενος την κυβερνητική θέση πως «δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων», ομολογούσε πως «τα κρούσματα δεν ανακοινώνονται σε τοπικό επίπεδο για να προστατεύονται οι τουριστικοί προορισμοί». Τραγική ειρωνεία, στην επίμαχη ενημέρωση που δήλωσε τα παραπάνω ο υφυπουργός, ο συνάδελφός του Β. Κοντοζαμάνης υποστήριζε πως «κανένας μας δεν θα ρίσκαρε να έρθει αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες αποκρύπτοντας στοιχεία».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω αναφορές των υφυπουργών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, είχαν έρθει τότε ως απάντηση σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», επικαλούμενοι και αντίστοιχη εγκύκλιο που δεν επέτρεπε στα κέντρα Υγείας να ανακοινώνουν τα κρούσματα»

«Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους», ανέφερε τότε η ΟΕΝΓΕ, ενώ μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που με ανακοίνωσή κατηγορούσε τις αρχές πως δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα στα νησιά. Όπως ανέφερε τότε ο πρόεδρος, Μιχάλης Γιαννακός, τα δείγματα που συλλέγονται σε νησιά λόγω της έλλειψης υποδομών, στέλνονται στην Αθήνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που προσβλήθηκαν στα νησιά, να ταυτοποιούνται και να δηλώνονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εμφανίζονται πολλά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη πραγματικότητα οι εστίες βρίσκονται εκεί που οι άνθρωποι αυτοί πήγαν διακοπές.

Τέλος, αναφορικά με τις αεροδιακομιδές, πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και σε ερώτηση που δέχθηκε ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης που δέχθηκε αναφορικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, με την δημοσιογράφο να ρωτά μεταξύ άλλων, εάν «θα ξεκινήσετε αεροδιακομιδές ασθενών ακόμα και στα νησιά», απάντησε πως «αεροδιακομιδές στα νησιά δεν θα γίνουν. Αεροδιακομιδές ίσως σε άλλες περιοχές και διακομιδές, θα γίνουν εάν χρειαστεί». Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το βράδυ της Τετάρτης έγινε αεροδιακομιδή δύο διασωληνωμένων ασθενών με Covid 19 από τη Ρόδο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου Κρήτης.