«Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει επιδείξει αυτό που συνέβη στα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη μετά την κρίση, μια τάση αυτοκριτικής και επανεξέτασης της στρατηγικής τους. Όμως αποδεσμεύονται δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και αυτό θα φαίνεται όλο και εντονότερα στην πορεία προς τις εκλογές» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
 
Αναφορικά με τις συντάξεις τόνισε ότι το μέτρο της περικοπής δεν είναι αναγκαίο και υπενθύμισε ότι απαντήσεις θα δοθούν στην κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. «Οι δανειστές βασικά ζητούν να μην αντιστραφούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις, στο κτηματολόγιο, στο ασφαλιστικό, στη διοίκηση. Βγήκαμε από το μνημόνιο. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Τι πολιτικές μπορούμε πια να τις καθορίζουμε εμείς εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων» είπε.
 

«Ο Μητσοτάκης ποντάρει στην ιδιωτική ασφάλιση»

 
Στη συνέχεια μίλησε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στην ιδιωτική ασφάλιση. Το είχε πει ο κ. Σταϊκούρας μετά από συνάντηση με εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης, το είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ όταν αναφέρθηκε σε ισχυρό πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης και μάλιστα στον τομέα της υγείας. Στο προσυνεδριακό ερωτηματολόγιο ένα μεγάλο ποσοστό των μελών είχε ταχθεί υπέρ αυτής της θέσης».
 
Όταν ήταν κυβέρνηση «απαξίωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προσπαθούμε να το ξαναστήσουμε στα πόδια του. Ήταν χρεωμένο με 1,1 δισ. έλλειμμα μετά από 12 περικοπές στις συντάξεις και 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Ήταν ένα αρνητικό θαύμα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.
 
Και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχει πολύ καλό πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ και βαίνουμε προς οριστική εκκαθάριση των συντάξεων. Εκκρεμούν 47.000 κύριες συντάξεις και κάτω από 27.000 εφάπαξ, στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Ο κ. Βρούτσης είχε πει ότι θα βγαίνουν σε μια μέρα οι συντάξεις και παρέδωσε 400.000 απλήρωτες συντάξεις».

Για την υπόθεση Φλώρου

Σχετικά με την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, σχολίασε πως προκειμένου να λάβει την απόλυση από τις φυλακές είχε προσκομίσει γνωμοδότηση από τα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Νίκαιας. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί προκειμένου να αναθεωρηθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «δεν προκαταλαμβάνω τον έλεγχο αλλά σημειώνω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητιούνται οι αποφάσεις της, πόσο μάλλον όταν υπάρχει έντονη κοινωνική αντίδραση και προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να επανεξεταστεί».
 
«Την υπόθεση Φλώρου θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάζουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Και ο κ. Κοντονής ζήτησε έλεγχο της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου, μπορεί να γίνει συζήτηση για το αν είναι περισσότερο ευρεία τα περιθώρια που αφήνει απ όσο θα έπρεπε» σημείωσε.
 

«Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019» η αύξηση του κατώτατου μισθού

 
Για τις συλλογικές συμβάσεις υποστήριξε ότι έχει ολοκληρωθεί η επαναφορά τους και τόνισε ότι «μία σύμβαση, εφόσον καλύπτει 50+1 % των εργαζόμενων του κλάδου, μπορεί να ισχύσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εφόσον η κλαδική σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή από την επιχειρησιακή, θα πρέπει να ισχύσει η κλαδική. Την Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σύντομα θα παραδώσει πόρισμα για κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν το 50+1% για να τις καταστήσω γενικώς υποχρεωτικές στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις τράπεζες».
 
«Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019» σημείωσε αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού αφού πρώτα συνταχθούν εκθέσεις από επιστημονικού φορείς και πορίσματα εμπειρογνομώνων για το ύψος της αύξησης.

«Ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών φτάνει στα 510 ευρώ και στην Ευρώπη δεν ισχύει. Όπου υπάρχει υποκατώτατος μισθός συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Έχει κριθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή ως εντελώς προβληματικό γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας» υποστήριξε, ανοίγοντας παράθυρο για επανεξέταση του.

 
Τέλος, επεσήμανε ότι η «ανεργία μέσα σε μια 3ετία έπεσε περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 70% των θέσεων εργασίας είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι μια μικρή θετική αλλαγή στο μείγμα. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και να επιβάλουμε τη νομιμότητα στους χώρους εργασίας. Υπήρξε στα χρόνια του μνημονίου εκτίναξη της παραβατικότητας, ξηλώθηκαν βασικά εργασιακά δικαιώματα, τώρα όλα αυτά τα βάζουμε σε τάξη, από το 2008 είχαν χαθεί 1 εκ θέσεις εργασίας, υπήρξε ένας κοινωνικός όλεθρος». Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, είπε, ας «μην ξεχνάμε ότι το 87-88% πληρώνουν 200 ευρώ το μήνα, λιγότερα από όσο πλήρωναν πριν, με το προηγούμενο καθεστώς».