Η υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε πως προτείνεται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση ανηλίκων τέκνων και ανάθεσή τους σε επίτροπο σε περίπτωση που οι γονείς και κηδεμόνες τους συλλαμβάνονται ή κρατούνται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αυγής, η υφυπουργός ανέφερε σε εκπομπή της ΕΡΤ πως «στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης» η ΕΛΑΣ θα επιφορτίζεται με την μέριμνά τους, προκειμένου να βρεθεί ποιο άτομο θα είναι υπεύθυνο για αυτά τα παιδιά. Σημείωσε δε πως ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος  για αυτή την πρωτοβουλία, και μάλιστα φέρεται να ανησύχησε για την τύχη των παιδιών που οι γονείς και κηδεμόνες τους συλλαμβάνονται.

Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο έχει έρθει σε συνεννόηση με την αστυνομία προκειμένου να «τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα». Με τον τρόπο αυτό, η υφυπουργός πιστεύει πως  θα υπάρχει  έτσι θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και για κάθε εκτέλεση ποινής και τα παραπάνω δεν θα επαφίενται στην κρίση του κάθε αστυνομικού.

Τα λεγόμενα της υφυπουργού Εργασίας προκάλεσαν την έντονη αντίδρασης της αναπληρώτριας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, η οποία, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «μετά την φύλαξη των πλατειών και των πανεπιστημίων η αστυνομία τώρα, με εντολή πρωθυπουργού, αναλαμβάνει και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος».

Πιο αναλυτικά, η Θεανώ Φωτίου αναρωτήθηκε «Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία και όχι όπως μέχρι τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι εισαγγελείς ανηλίκων; Μήπως  είναι καιρός να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών; Μήπως πρέπει να συσταθούν  οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96  αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ;».  Σημείωσε επίσης πως «η προστασία των παιδιών παραμένει ως απόλυτο δικαίωμα στον γονέα, μέχρι αυτό να του αφαιρεθεί και για πολύ σοβαρούς λόγους από αρμόδιο δικαστήριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο οι Εισαγγελείς έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να παρέμβουν, διότι αυτοί και μόνον μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Υπουργείου εργασίας, η υφυπουργός συναντήθηκε εχθές (9/3) με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη λειτουργία του νέου Ενιαίου Εθνικού συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών αλλά και σχετικά με ζητήματα συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και τον φορέα. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να τεθούν με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και με απώτερο στόχο την πολυαναμενόμενη αποϊδρυματοποίηση.