Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊού πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος C-130 από το αεροδρόμιο της Καβάλας μεταφέροντας σε νοσοκομεία της Αττικής τρεις ασθενείς από τη Δράμα που νοσούν με κορονοϊό. Η αεροδιακομιδή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο» ξεπερνώντας τα όρια αντοχής των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο της Καβάλας προκειμένου να παραλάβει τρεις ασθενείς από τη Δράμα, οι οποίοι νοσούν με κορονοϊό και κρίθηκε απαραίτητο μεταφερθούν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση σε νοσοκομεία της Αθήνας, μέσα σε ειδικές κάψουλες.

Νοσοκομεία και δομές υγείας στη Βόρεια Ελλάδα έχουν αγγίξει πλέον «κόκκινο» με το σύστημα υγείας να έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.

Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε εκτάκτως αποστολή μεταφοράς προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας από την Ισπανία στη χώρα. Συγκεκριμένα, η αεροδιακομιδή αφορούσε 6 στελέχη της ΠΑ, τα οποία συμμετείχαν στην εκπαιδευτική ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα,Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Δύο από τους έξι μεταφέρθηκαν με την ειδική κάψουλα, αφού είχαν ήδη παρουσιάσει συμπτώματα κορονοϊού, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις τέθηκαν σε καραντίνα.