Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στη Δανία καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 25,9%. Το κόκκινο μπλοκ, σε συνδυασμό με την άνοδο των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, κερδίζει 91 από της 179 έδρες και η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντεριξεν, αναμένεται να γίνει στα 41 της χρόνια η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας.

Η Μ. Φρέντεριξεν τόνισε την Τετάρτη ότι το κόμμα της θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά να συγκυβερνήσει με μικρότερα κόμματα. Είπε επίσης ότι θα ζητήσει βοήθεια από τα δεξιά κόμματα σε θέματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό, αλλά και από τα αριστερά για άλλα θέματα, όπως η κοινωνική πρόνοια.
 
Οι Φιλελεύθεροι, που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια, έρχονται στη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό περίπου 23,4%. Ο πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αποδέχτηκε της ήττα του και είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του την Πέμπτη. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που ακροδεξιές παρατάξεις σημει΄ψνουν άνοδο, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, έχασε σχεδόν τις μισές έδρες του, καθώς κατρακύλησε στο 9% από το 21,1% που κατείχε το 2015.   
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί  ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας υποστήριξαν τους Σοσιαλδημοκράτες, κυρίως επειδή υιοθέτησαν και πάλι μια κριτική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπως έκαναν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.  

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Δανίας πέρασε μέσω του προϋπολογισμού του 2019 το σχέδιο που θα στείλει σε απομονωμένο νησί της βαλτικής θάλασσας έκτασης 17 στρεμμάτων 100 αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί και έχουν παρανομήσει, αλλά και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως