Χιλιάδες διαδηλωτές «άλλαξαν» έτος στην πλατεία Αξιοπρέπειας, πρώην πλατεία Ιταλίας, του Σαντιάγο της Χιλής, δίνοντας εξεγερσιακό τόνο στους εορτασμούς, που παραδοσιακά γίνονται εκεί.

Οι διαδηλωτές, με σημαίες, της Χιλής, της Βολιβίας και της Παλαιστίνης, πανώ με συνθήματα για τον αγώνα, και τις γνωστές κατσαρόλες να δίνουν τον τόνο μαζί με τους μουσικούς που βρέθηκαν εκεί, παρέμειναν όλο το βράδυ στην πλατεία, σε μια γιορτή που πήρε το όνομα «Νέο έτος με Αξιοπρέπεια» και δείπνησαν όλοι μαζί, μετατρέποντας σε ένα τεράστιο γιορταστικό τραπέζι την πλατεία.

Είχε προηγηθεί σύντομη εκδήλωση δημοσίου πένθους, με τη δημιουργία και μικρού, αυτοσχέδιου μνημείου, για τον 33χρονο Μαουρίσιο Φρέντες, διαδηλωτή, που βρήκε το θάνατο ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία.

Η κυβέρνηση Πινιέρα είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει οποιοδήποτε δημόσιο εορτασμό και οι φόβοι για συγκρούσεις το βράδυ της πρωτοχρονιάς ήταν μεγάλοι. Η κυβέρνηση κράτησε σκληρή γραμμή. Η δήμαρχος, Εβελύν Ματέι, δεν έδωσε άδεια για οποιονδήποτε εορτασμό στην πλατεία Αξιοπρέπειας, και ο γνωστός δεξιός κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής Σαντιάγο, Φελίπε Γκεβάρα, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άδεια για διαδήλωση και έδωσε εντολή για ανάπτυξη χιλιών ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή. Οι διαδηλωτές προσέφυγαν κατά των αποφάσεων και το δικαστήριο αποφάσισε ότι και η Ματέι και ο Γκεβάρα δρουν αντισυνταγματικά, κατά του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Η κυβέρνηση «απάντησε» με απαγόρευση λειτουργίας των συγκοινωνιών, κάτι όμως που δεν πτόησε τους χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν να εορτάσουν ενωμένοι.

Η Χιλή βρίσκεται ήδη στον τρίτο μήνα μαζικών διαδηλώσεων απέναντι στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Πινιέρα.