Το χαρτί έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης ο οποίος επισημαίνει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ότι αυτό συνέβη γιατί «χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1 έπαιξε η “επίσκεψη” στην Ικαρία προέκυψε χαμός φυσικά και για να μην γίνει ξανά τέτοιο “λάθος” κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτό στην Αίθουσα Παραγωγής…».

Πηγές του TPP επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε αναδείξει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΜέΡΑ25, η δημοσιογραφική «κάλυψη» όσων συνέβησαν στην Ικαρία από την ΕΡΤ ήταν το λιγότερο προβληματική.

«Απαντήσεις» από τον διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, χωρίς διάψευση

Λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, προσπάθησε να απαντήσει για το έγγραφο λογοκρισίας, χρησιμοποιώντας τρεις φωτογραφίες από τα δελτία ειδήσεων της Κυριακής.

Σχετικά με τη φωτογραφία που επικαλείται ο Φ. Καφαράκης ότι «έπαιξε» στο δελτίο των 21:00, αυτό όντως συνέβη. Για 2 δευτερόλεπτα σε ένα ρεπορτάζ συνολικού χρόνου 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, αφού είχαν περάσει 36 λεπτά από την έναρξη του δελτίου. Αυτό όμως που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο δελτία, δηλαδή στις 15:00 – που τα πλάνα παίχτηκαν απ’ ότι φαίνεται εκ παραδρομής- και στις 21:00 είναι η πρώτη θεσμική απάντηση από τη μεριά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης «απάντησε» περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Έτσι λοιπόν στο δελτίο των 21:00 της Κυριακής προβάλλεται όντως ένα καρέ από το πλάνο της βεράντας του σπιτιού του βουλευτή Στεφανάδη στην Ικαρία αλλά παράλληλα παίζουν με δυσανάλογο χρόνο πλάνα από τα φοιτητικά συλλαλητήρια της προηγούμενης βδομάδας για τα οποία η ΝΔ είχε εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «οργανωτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Φώτης Καφαράκης επιλέγει να μην αναφερθεί στην «οδηγία» ως προς το σκέλος του Δ. Λιγνάδη.

Ν. Ηλιόπουλος: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;

Με δήλωση αμέσως μετά τη δημοσίευση της «οδηγίας» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις και να πει ποιός έδωσε αυτές τις εντολές.

Ολόκληρη η δήλωση:

Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να “εξαφανίζει” ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών. Οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ:

Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο.

Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη:

Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;