Εκατοντάδες οπαδοί του Γκουαϊδό συγκρούστηκαν την Πρωτομαγιά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, μια μέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που στηρίχθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, μια γυναίκα τραυματίστηκε από σφαίρα και λίγες αργότερα εξέπνευσε.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, από όπου ο Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών. Ορισμένοι διαδηλωτές με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στο συλλαλητήριο στήριξης του προέδρου της Βενεζουέλας, ενώ αρκετές χιλιάδες πήραν μέρος και στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Γκουαϊδό, όπως αναφέρει το Euronews

Ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος μίλησε στους χιλιάδες υποστηρικτές του, τονίζοντας πως οι διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο είναι «μη αναστρέψιμη διαδικασία» και θα συνεχιστούν «μέχρι ο λαός της χώρας μας να πάρει την ελευθερία του πίσω και να ζήσει σε μια χώρα που επικρατεί η Δημοκρατία και όχι τα δικαιώματα των λίγων». Υποστήριξε πως «είμαστε στον σωστό δρόμο και δεν υπάρχει μονοπάτι που να μας οδηγεί πίσω». Ξεκαθάρισε ότι από την Πέμπτη θα ξεκινήσουν νέα συλλαλητήρια.

Κρύβεται στην ισπανική πρεσβεία ο Λόπεζ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Λεοπόλδο Λόπεζ έχει καταφύγει στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας μαζί με την σύζυγο και την κόρη του. Όπως επισημαίνεται, δεν έχει ζητήσει ακόμα άσυλό

Παρά το ότι βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017, ο Λόπεζ εμφανίστηκε την Τρίτη στο πλευρό του Γκουαϊδό και των στρατιωτών που τον στηρίζουν. Ο Λόπεζ θεωρείται μέντορας του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας και έχει υποκινήσει απόπειρες πραξικοπήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ.

Διώξεις κατά των πραξικοπηματιών προανήγγειλε ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για την εξέγερση, ενώ συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν «να αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια». Σε διάγγελμά του προς τον λαό τα ξημερώματα της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Όρισα τρεις εισαγγελείς  που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», δήλωσε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παδρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ντιοσντάντο Καμπέλο, δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας παραμένουν ενωμένες και πιστές στον Μαδούρο, παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση. 

Απειλούν με στρατιωτική επέμβαση οι ΗΠΑ

Το Reuters αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υπογράμμισε πως ενδέχεται εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στη Βενεζουέλα. «Είναι πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση. Αν αυτό είναι που χρειάζεται, αυτό θα πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στον Μαδούρο, λέγοντας πως «επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του δημοκρατικού λαού της Βενεζουέλας και προκαλεί αποσταθεροποίηση». 

Όπως αναφέρει το Russia Today, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, επικοινώνησε την Τετάρτη με τον Πομπέο και του τόνισε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία».

Η «γλώσσα που υποκινεί βία» απασχολεί τον ΟΗΕ

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον Γκουαϊδό, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέλησε να σταθεί στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και εξέφρασε την ανησυχία του για υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών σε ολόκληρη την Βενεζουέλα. Υποστηρίζουν ότι είχε σημασία να μην χρησιμοποιηθεί «γλώσσα που υποκινεί βία» λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Εν όψει των μαζικών διαμαρτυριών που οργανώνονται σήμερα, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προς τις αρχές να σεβασθούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Επίσης απευθύνουμε προειδοποίηση για την χρήση γλώσσας που υποκινεί την βία».

Η ΝΔ υπέρ του πραξικοπήματος και η κυβέρνηση «με τις θέσεις της ΕΕ»

Στην Ελλάδα το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που καταδίκασε ευθέως την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν το ΚΚΕ, που τόνισε την Τρίτη ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».

Παράλληλα, εξέφρασε «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι καταδικάζει «κάθε αντιδηµοκρατική παρέµβαση ενάντια στην εκλεγµένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας». Ωστόσο υπερασπίζεται τις αξιώσεις Γκουαϊδό  για διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών. «Πρέπει να δοθεί δηµοκρατική διέξοδος µέσα από τον διάλογο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών. Χρέος  της διεθνούς κοινότητας είναι η εκτόνωση της κρίσης και η αποφυγή της βίας και της αιµατοχυσίας, και όχι η πυροδότηση περαιτέρω έντασης».

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη, τάχθηκε από την αρχή ευθέως υπέρ του πραξικοπήματος. Ο τοµεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Κουµουτσάκος ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τις «ιδεοληψίες» στην άκρη και να ταχθεί στο πλευρό της ΕΕ που επιθυμεί το πραξικόπημα

«Η κυβέρνηση οφείλει άµεσα, χωρίς προφάσεις και υποσηµειώσεις, να συνταχθεί µε τις θέσεις της δηµοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δηµοκρατίας στη Βενεζουέλα. ∆εν έχουν δικαίωµα µε τις ιδεοληψίες τους να αµαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τάσσεται με τα όσα επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, που τάχθηκε εμμέσως υπέρ του πραξικοπήματος. Η Επίτροπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στο να πετύχουμε την επανεγκατάσταση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και με βάση το σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο «στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται µε την Ευρώπη και τις θέσεις της εκπροσώπου της ΕΕ για θέµατα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίγκα Μογκερίνι τις οποίες συνδιαµόρφωσε. Οι  Ελληνες ξέρουµε, δυστυχώς, τι σηµαίνουν οι “στρατιωτικές λύσεις” που προτείνονται».