Η Πρωτοβουλία τίθεται ενάντια σε όλες τις συμβάσεις που ήδη υπέγραψε το ελληνικό κράτος με πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και σε αυτές που στοχεύει να υπογράψει στο μέλλον η κυβέρνηση, τονίζοντας πως η Κρήτη θα πρέπει να είναι «υπόδειγμα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού», και όχι «βορά των πετρελαϊκών κολοσσών».

Η Πρωτοβουλία, στην πρώτη της ανακοίνωση, κάνει λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της νότιας Κρήτης (από τους ηχοβολισμούς) και πιθανή αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή (από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις) κατά τη διαδικασία των ερευνών για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Επίσης τονίζει ότι αν προχωρήσουν οι εκμεταλλεύσεις, είναι θέμα χρόνου η ρύπανση αέρα, της θάλασσας και των ακτών, με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικρά ατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών, είτε από τις πλατφόρμες άντλησης, είτε από τα πλοία μεταφοράς.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με την αλλοίωση του τοπίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων στη νότια Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κοινωνία. «Στο ακόμα χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση ατυχήματος που θα δημιουργήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα, η καταστροφή, αντί για σταδιακή, θα είναι άμεση και ανυπολόγιστη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα κέρδη τα οποία θα έχουν οι πολίτες και η Πολιτεία από τις εξορύξεις, η Πρωτοβουλία τονίζει πως αυτά «θα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά ή ανύπαρκτα» ενώ επισημαίνεται πως «ο σχεδιασμός των υποθαλάσσιων εξορύξεων εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο».

Η Πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενημερωτικές δράσεις στην Κρήτη για το θέμα των εξορύξεων, προκειμένου να τονίσει την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι εξορύξεις.

Στην πρώτη της ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Κρήτης αναφέρει τα εξής:

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με όλες τις συμβάσεις που ήδη υπέγραψε το ελληνικό κράτος με πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, όσο και με τις συμφωνίες που στοχεύει να κλείσει. Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, οι θάλασσες της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης παραχωρήθηκαν με νόμο του κράτους στην κοινοπραξία EXXON MOBIL, TOTAL και ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων για επιπλέον περιοχές και μεταξύ αυτών είναι το υπόλοιπο Λιβυκό πέλαγος.

 Οι λόγοι της αντίθεσής μας είναι πολλοί και σημαντικοί και βασίζονται στη διεθνή εμπειρία. Επιγραμματικά επισημαίνουμε:

  • Καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της νότιας Κρήτης (από τους ηχοβολισμούς) και πιθανή αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή (από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις) κατά τη διαδικασία των ερευνών για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
  • Αν προχωρήσουν  οι εκμεταλλεύσεις, είναι θέμα χρόνου  η ρύπανση αέρα, θάλασσας και ακτών, με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικρά ατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών,  είτε από τις πλατφόρμες άντλησης είτε από τα πλοία μεταφοράς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλλοίωση του τοπίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων στη νότια Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Στο ακόμα χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση ατυχήματος  που θα δημιουργήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα, η καταστροφή, αντί για σταδιακή, θα είναι άμεση και ανυπολόγιστη.
  •  Από πλευράς κυβερνήσεων και πετρελαϊκών εταιριών υπάρχει συστηματική αποσιώπηση των επιπτώσεων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναφέρονται εξωπραγματικά κέρδη για το ελληνικό δημόσιο. Στην πραγματικότητα, τα κέρδη θα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά ή ανύπαρκτα. Παράλληλα, ο σχεδιασμός των υποθαλάσσιων εξορύξεων εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο.

Θα ξεκινήσουμε άμεσα ενημερωτικές δράσεις στην Κρήτη όπου θα αναπτύσσουμε τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα.

Η εποχή του πετρελαίου φτάνει στο τέλος της.Τι προτιμάμε, μια Κρήτη υπόδειγμα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και με ένα βιώσιμο αύριο ή μια Κρήτη βορά των πετρελαϊκών κολοσσών;

Τσι ομορφιές τση Κρήτης μας

αν θέλεις να κρατήξεις,

ένα μεγάλο να τους πεις

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» e-mail: [email protected]