Οι συνήγοροι του Βαγγέλη Σταθόπουλου, κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας, Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, επανέρχονται με νέα ανακοίνωση τους ως απάντηση στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έπειτα από την επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη προς τη Γενική Γραμματεία ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, στην οποία τονίζεται πως «πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί, προφανώς, ο υφιστάμενος υπερπληθυσμός».

Η γενική γραμματεία στην ανακοίνωσή της στις 19 Δεκεμβρίου έκανε λόγο για σκόπιμη διακίνηση ψευδών στοιχείων χωρίς να διευκρινίσει σε ποια ακριβώς ψεύδη αναφέρεται και, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους συνηγόρους, παραθέτοντας «στοιχεία που αντί να διαψεύδουν, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποδεικνύουν την συνειδητή επιλογή να μην γίνει καμία προετοιμασία στις φυλακές από το πρώτο κύμα τη πανδημίας μέχρι και σήμερα».

Στην ανακοίνωση, τέλος, οι συνήγοροι υπογραμμίζουν πως η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ως ένα από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας «αντί να εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες για ψευδείς καταγγελίες, οφείλει να εκπληρώνει το εκ του Συντάγματος καθήκον της, να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου που βρίσκεται στη φυλακή», καθώς ο κρατούμενος «στερείται νόμιμα μόνο την προσωπική του ελευθερία», ενώ «τα δικαιώματα της αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα της ζωής του οφείλει να του τα εξασφαλίζει».

Υπενθυμίζεται πως χθες με κοινό κείμενο τους οι δύο κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας, Βαγγέλης Σταθόπουλος και Πολύκαρπος Γεωργιάδης αποδόμησαν, από την πλευρά τους, τις σχετικές ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής κατηγορώντας την πως ψεύδεται σχετικά με την κατάσταση στο κέντρο κράτησης, περιγράφοντας τι ακριβώς συμβαίνει στις φυλακές.

Τα «fake news» της Νικολάου για τις φυλακές Λάρισας που έχουν «μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα»

Ολόκληρη η ανακοίνωση των συνηγόρων από τις 20/12/2020:

Στις 14.12.2020 και μετά την κατάθεση αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, αποστείλαμε ως συνήγοροι του Βαγγέλη Σταθόπουλου δελτίο τύπου σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές Λάρισας. Ως τότε είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 143 κρούσματα κορωνοϊού (μεταξύ των οποίων και ο εντολέας μας) ήτοι 1 στους 5 κρατούμενους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της φυλακής ανερχόταν σε 729 άτομα σύμφωνα με τον επίσημο στατιστικό πίνακα που δημοσιεύει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής κάθε 15 ημέρες.

Στις 19.12.2020, η γενική γραμματεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για σκόπιμη διακίνηση ψευδών στοιχείων χωρίς να διευκρινίσει σε ποια ακριβώς ψεύδη αναφέρεται. Και παρέθεσε με τη σειρά της στοιχεία που αντί να διαψεύδουν, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποδεικνύουν την συνειδητή επιλογή να μην γίνει καμία προετοιμασία στις φυλακές από το πρώτο κύμα τη πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας στις 18.12.2020 ήταν 694 και τα κρούσματα 148. Άρα και πάλι η αναλογία είναι 1 στους 5. Με δεδομένο ότι οι θέσεις είναι 554, σήμερα κρατούνται 140 περισσότεροι κρατούμενοι απ’ όσους μπορεί να κρατήσει η φυλακή. Όσα περίπου είναι και τα κρούσματα.

Όσον αφορά τα λοιπά στοιχεία που παρατίθενται και επειδή κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν τις φωνές των κρατούμενων, παραπέμπουμε στο έγγραφο που απέστειλε μετά την αναφορά μας ο Συνήγορος του Πολίτη στην γενική γραμματεία στις 16.12.2020, στο οποίο τονίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2020 τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι: διακοπή αδειών κάθε είδους, διακοπή ελεύθερων επισκεπτηρίων (και περιορισμός των κλειστών με συνηγόρους και επισκέπτες), απαγόρευση μεταφοράς φαγητών και ενδυμάτων από τις οικογένειες των κρατούμενων, απαγόρευση μεταγωγών προς τα νοσοκομεία πλην εκτάκτων περιστατικών.

Ο ΣτΠ επισημαίνει ότι “ο αποκλεισμός των κρατουμένων από κάθε μορφής επαφή με την ελεύθερη κοινότητα ως κύριο, αν όχι και μοναδικό μέτρο πρόληψης, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, αλλ’ αντιθέτως συντελεί στη δημιουργία περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού, όπως προκύπτει από απλή αντιπαραβολή των Καταστημάτων, όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα με το βαθμό υπέρβασης της χωρητικότητάς τους”.

“Κατά συνέπεια”, τονίζει ο ΣτΠ στο ίδιο έγγραφο, “πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, το οποίο πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί, προφανώς, ο υφιστάμενος υπερπληθυσμός”.

Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αντί να εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες για ψευδείς καταγγελίες, οφείλει να εκπληρώνει το εκ του Συντάγματος καθήκον της, να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου που βρίσκεται στη φυλακή, διότι ο κρατούμενος στερείται νόμιμα μόνο την προσωπική του ελευθερία. Τα δικαιώματα της αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα της ζωής του οφείλει να του τα εξασφαλίζει η Πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της, όπως η εν λόγω γενική γραμματεία.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα των ελληνικών φυλακών και όχι το αν μοιράστηκε σαμπουάν και αφρόλουτρο στους κρατούμενους.

ΥΓ: Δεν περνάει απαρατήρητη η επιλογή ορισμένων ΜΜΕ να δημοσιεύουν “διάψευση καταγγελιών για την κατάσταση στις φυλακές”, χωρίς ποτέ να έχουν αναφερθεί στις καταγγελίες αυτές οι οποίες στην πραγματικότητα επιβεβαιώνονται.

Οι συνήγοροι

Γιώργος Κακαρνιάς

Αντωνία Λεγάκη.