Συγκεκριμένα, απαντώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής «απαντάει» στο κείμενο του Δημάκη, χρησιμοποιώντας όμως ψέματα και παίζοντας με τις λέξεις.

Η απάντηση της Σοφίας Νικολάου:

«Πρώτον, ποτέ δεν δηλώσαμε, ούτε αναφέραμε στο δελτίο τύπου, που εκδόθηκε από το υπουργείο, ότι θα μεταφερόταν μετά το 14ήμερο. Αυτό ήταν μια ερμηνεία που για κάποιους λόγους δόθηκε από το δικηγόρο του και από άλλους. Ότι δηλαδή μετά το πέρας των 14 ημερών θα μεταφερθεί στο κελί του. Αν διαβάσετε με προσοχή, δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα τον μεταφέρουμε εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου ο δικηγόρος του απέστειλε προς την γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής  άλλη επιστολή με πολύ υβριστικό προς το πρόσωπό της περιεχόμενο με την οποία της ζητούσε να εξηγήσει τους λόγους και να δεσμευτεί ότι σε 14 μέρες θα μεταφερθεί στο κελί του.

Δεύτερον, δεν μπορούμε να τον μεταφέρουμε στην παρούσα φάση, αφού θα πρέπει να λειτουργήσει πρώτα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών η οποία και θα αποφασίσει. Η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει στα μέσα ή προς το τέλος της εβδομάδας. Η λειτουργία της έχει ανασταλεί λόγω κορονοϊού. Το αίτημά του για να μεταβεί στο κελί, στην δικαστική πτέρυγα του Κορυδαλλού, θα εξεταστεί εκεί.

Υπάρχει σχετική θετική διάθεση από την γ.γ., αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Νομίζουμε ότι μπορεί να κάνει υπομονή λίγες μέρες, να διακόψει την απεργία του -εφόσον το επιθυμεί- και να περιμένει να εξεταστεί το αίτημά του από την Επιτροπή. Επαναλαμβάνουμε ότι το υπουργείο ποτέ δεν δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί σε 14 ημέρες. Διαβάστε με προσοχή το δελτίο τύπου. Γι’ αυτό εξάλλου και εστάλη η σχετική εξώδικη επιστολή από τον δικηγόρο του γι’ αυτό το θέμα».

Οι παλινωδίες και τα προσχήματα

Ωστόσο, η απάντηση της Γενικής Γραμματέας πάσχει σε μία σειρά από ζητήματα. όπως σημειώνει η «Εφ.Συν», η κ.Νικολάου κατά τη μεταγωγή του Δημάκη στις Φυλακές Γρεβενών παρέκαμψε την Κεντιρκή Επιτροπή Μεταγωγών.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η Γ.Γ. αποφάσισε να παίξει με τις λέξεις. Στο δελτίο Τύπου που επικαλείται υπάρχει ρητή αναφορά στην 14ήμερη καραντίνα:

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, για κάθε κρατούμενο και για κάθε περίπτωση μεταγωγής, την επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορωνοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη

Ενώ τέλος, σε εκείνη τη δημόσια ανακοίνωση, η κ. Νικολάου υποσχέθηκε ότι:

«Επίσης ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι υφίσταται το οποιοδήποτε εμπόδιο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, καθώς το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος. Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως.»

Στην υπόσχεση της Νικολάου για «απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση» απάντησε επίσημα ο Δημάκης, με υπόμνημά του, στις 22 Μαϊου, λέγοντας ότι «μέχρι και σήμερα, 22/5/2020, το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή (δηλαδή έναν φορητό υπολογιστή και ένα “στικάκι” usb για τη σύνδεση στο διαδίκτυο) για την παρακολούθηση από τον κρατούμενο των μαθημάτων του με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια, επί δύο εβδομάδες και δη από 9/5/2020 που βρίσκεται στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ο κρατούμενος δεν παρακολούθησε χωρίς δική του ευθύνη αν και το ζητά επιτακτικά, σύμφωνα και με τη δέσμευσή σας στο ως άνω Δελτίο Τύπου που όμως δεν υλοποιήθηκε, τα μαθήματα 6ου εξαμήνου της σχολής του τα οποία πραγματοποιούνται με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης στην πλατφόρμα “E-class”»