Τα πρώτα προβλήματα που εντόπισε η έρευνα είναι ότι από το κάλεσμα για «βοήθεια» απουσιάζουν όλα τα στοιχεία που θα πρέπει αν υπάρχουν σε μία αληθή έκκληση για βοήθεια (όνομα, τηλέφωνα επικοινωνίας). Όπως άλλωστε σημειώνουν και οι συντάκτες των «Ελληνικών hoaxes», «το παρόν άρθρο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως δαιμονοποίηση ανάλογων εράνων που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και περιέχουν όλα τα σωστά στοιχεία που επιτρέπουν στο χρήστη να εξακριβώσει πως πρόκειται για πραγματικά περιστατικά συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη».
Στη συνέχεια, η έρευνα των συντακτών της ιστοσελίδας έδειξε ακόμα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την προέλευση και τους στόχους της είδησης. Όπως διαπιστώνουν τα ellinikahoaxes «η ιστοσελίδα newsthessaloniki.gr που δημοσίευσε την ανακοίνωση για το μικρό Νικολάκη από τη Θεσσαλονίκη, είναι η συνέχεια της γνωστής ιστοσελίδας kwloxaneio.gr, καθώς διαχειρίζεται από τα ίδια άτομα, τα οποία έχουν φτιάξει αρκετές σελίδες και group στο Facebook για να προωθούν τα δημοσιεύματά τους. Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κάποιος αρκεί να παρατηρήσει αυτές τις σελίδες του kwloxaneio στο facebook, όπου έχουν σταματήσει να κοινοποιούν δημοσιεύματα από το kwloxaneio.gr και τώρα κοινοποιούν δημοσιεύματα μόνο από το newsthessaloniki.gr».
Προχωρώντας ακόμα περισσότερο την έρευνα και ανακαλύπτοντας στοιχεία για τη διαχειρίστριας των ιστοσελίδων, οι συντάκτες ανακάλυψαν ότι ο λογαριασμός «για τον μικρό Νικολάκη» είναι της διαχειρίστριας των sites που δημοσιεύουν την είδηση, η οποία δεν έχει παιδιά, ενώ δεν υπάρχει κάποιο παιδάκι με το όνομα «Νικολάκης» που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό για νοσηλεία.
Μετά τις αποκαλύψεις όμως, ο ιδιοκτήτης των ellinikahoaxes, Θοδωρής Δανιηλίδης άρχισε να δέχεται σειρά απειλών. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μεταξύ άλλων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που τον πληροφόρησε ότι υπάρχει ένας φάκελος έξω από το σπίτι του. Στον φάκελο που όντως υπήρχε, γραφόταν ένα μήνυμα που τον προειδοποιούσε να «σταματήσει αυτό που κάνει» γιατί ο αποστολέας «θα έρθει να τον βρει». Το πρώτο περίεργο κρούσμα όμως ήταν όταν, όπως εξομολογείται στην «Καθημερινή», «ένας που μου παρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος και ζητούσε να μου πάρει συνέντευξη για το θέμα, προσφέροντάς μου και χρήματα, 500 ευρώ, για να είναι –λέει– αποκλειστική. Γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, του είπα να με ξαναπάρει σε δύο ώρες γιατί περίμενα κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Πράγματι με ξαναπήρε, αλλά δεν απάντησα γιατί κατάλαβα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε».
Ακολούθησαν κι άλλες απειλές, για τον ίδιο και την οικογένεια του, με την υπόθεση να έχει φτάσει ήδη στη Δικαιοσύνη και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.