X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ψευδεπίγραφη πλακέτα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέρνει στα δικαστήρια τις οικογένειες των θυμάτων της Marfin

Δεκαπέντε μέρες θα κρατήσουν όπως φαίνεται οι «τιμές» της κυβέρνησης στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μετά τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin πριν δέκα χρόνια. Το Σάββατο 9 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Marfin, τοποθετώντας μάλιστα και σχετική πλάκα στο σημείο. Ωστόσο, την 1η Ιουνίου, το ελληνικό δημόσιο προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βάσει αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, που θεωρεί υπερβολικά τα ποσά που επιδικάστηκαν ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ώστε να τα πάρει πίσω και μάλιστα εντόκως.
|

UPD: Η κυβέρνηση μετά την δημοσίευση της υπόθεσης από τον «Ημεροδρόμο» αναγκάστηκε να προβεί σε κινήσεις έτσι ώστε το ελληνικό Δημόσιο να παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.

Η κυβέρνηση στις 9 Μαΐου αποφάσισε να τιμήσει τα θύματα του εμπρησμού της τράπεζας Marfin το 2010, σε μια εκδήλωση στην οποία μάλιστα θα τοποθετηθεί και σχετική πλάκα. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένες «τιμές» φαίνεται ότι είναι εντελώς προσχηματικές.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Μπογιόπουλος στο ραδιόφωνο του «Real fm», το ελληνικό δημόσιο , το οποίο εκπροσωπείται κάθε φορά από την αρμόδια κυβέρνηση, προσφεύγει την 1η Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin, βάσει προηγούμενης απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Νίκος Μπογιόπουλος, η οικογένεια του ενός θύματος και 19 υπάλληλοι της τράπεζας δικαιώθηκαν με απόφαση το 2014 και τους επιδικάστηκαν χρηματικές αποζημιώσεις. «Κατάφεραν και πήραν σημαντικό μέρος γιατί είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση, εις χείρας του ελληνικού δημοσίου, χρηματικών ποσών που δικαιούνταν η τράπεζα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, το 2018, με δύο αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος, την 370 και τη 371 του 2019 απεφάνθη ότι τα ποσά που είχαν επιδικαστεί στις οικογένειες των θυμάτων ήταν υπερβολικά.

Η συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνεται ότι ήρθε μετά από σχετική αίτηση αναίρεσης της τράπεζας Marfin. Ο Ν.Μπογιόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «Η τράπεζα λοιπόν προχώρησε σε αναίρεση, ο Άρειος Πάγος έτεινε ευήκοα ώτα στην αναίρεση της τράπεζας και απεφάνθη ότι τα ποσά είναι υπερβολικά υψηλά διότι μάλιστα αν δει κανείς το σκεπτικό αυτής της απόφασης ανατριχιάζει. Λέει (η απόφαση) εντάξει είχαν ένα ιδιαίτερο θάνατο αλλά οι θάνατοι όλοι ίδιοι είναι τελικά».

Έτσι λοιπόν με αυτή την απόφαση του 2018 του Αρείου Πάγου, η υπόθεση για εκείνους που είχαν δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια, επέστρεψε αυτή τη φορά στο εφετείο. Το εφετείο λοιπόν εκδίκασε ήδη το Δεκέμβριο του 2019, και «αυτό λοιπόν το οποίο απειλείται να το πω έτσι είναι επί τη βάσει του σκεπτικού του Αρείου Πάγου οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως τα ποσά που έχουν λάβει», εξηγεί ο Ν.Μπογιόπουλος, ενώ συμπληρώνει ότι «Για τις άλλες δύο οικογένειες των θανόντων ενώ επίσης έχουμε έκδοση αποφάσεων δεν έχει εκταμιευθεί κανένα ποσό».

Όσον αφορά το διοικητικό σκέλος, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «στα διοικητικά δικαστήρια λοιπόν έχουν εκδοθεί 4 οριστικές αποφάσεις, η 776, η 777, η 779 του 2018 και 6237 του 2018. Αυτές οι αποφάσεις δικαιώνουν και τις τρεις οικογένειες για τον θάνατο των ανθρώπων τους και επίσης τους 24 εργαζόμενους οι οποίοι διασώθηκαν. Έχουν επιδικαστεί ποσά τα οποία δεν έχουν καταβληθεί ποτέ από το ελληνικό δημόσιο και παρότι εκκρεμούν σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου από τις 8 Γενάρη του 2020. Έρχεται όμως τώρα το ελληνικό δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται κάθε φορά από την αρμόδια κυβέρνηση, και στη δικαίωση των θυμάτων στο επίπεδο των διοικητικών δικαστηρίων προχωρά σε αναίρεση και το Σάββατο, το ελληνικό δημόσιο θα πάει δια της κυβέρνησης να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ο Ν.Μπογιόπουλος τονίζει ακόμα ότι, «Ενώπιον του πρώτου τμήματος του ΣτΕ, επταμελής η σύνδεση, με δικάσιμο που έχει οριστεί την πρώτη έκτου, σε 15 μέρες από τώρα, εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης του ελληνικού δημοσίου κατά τεσσάρων διαδοχικών αποφάσεων που είχαν δικαιώσει τα θύματα και το ελληνικό δημόσιο εκπροσωπούμενο σε δεκαπέντε μέρες από εκείνους που θα πάνε αύριο να βάλουν τιμητική πλάκα, πάει στην αίθουσα του συμβουλίου της επικρατείας για να πουν ότι οι ζωές αυτών των ανθρώπων δεν άξιζαν φράγκο».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι η αίτηση αναίρεσης αφορά την οικογένεια της εγκύου που έχασε τη ζωή της.

Ολοκληρώνοντας ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι «Αυτοί οι οποίοι καταδικάστηκαν για τον θάνατο δια παραλείψεων των ανθρώπων πηγαίνουν λοιπόν στα δικαστήρια έχοντας και μια απόφαση του Αρείου Πάγου που λέει εντάξει ρε παιδιά πεθάνατε αλλά υπερβολικά τώρα και λένε ότι θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα εντόκως».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις