Το Reuters νωρίς την Τετάρτη μετέδωσε ότι το Vega Asset Management αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πυροδοτώντας ανησυχίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Το ισπανικό hedge fund αποχώρησε από τη συντονιστική επιτροπή των δανειστών εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.

Παζάρι για το επιτόκιο

Η απαίτηση των τραπεζών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για παροχή μεγάλου επιτοκίου στα νέα ομόλογα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών από τα παλιά, φαίνεται ότι προσκρούει στην αντίδραση του ΔΝΤ, που διαμηνύει ότι επιθυμεί το ελληνικό χρέος να φτάσει σε ελεγχόμενα επίπεδα το 2020, όχι πάνω από 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες φαίνεται ότι μπορούσαν να συμβιβαστούν με ένα επιτόκιο μόλις κατά 1% υψηλότερο από αυτό, το οποίο είχε οριακή επίπτωση στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, η πρότασή τους θα οδηγήσει σε μια απόκλιση μόλις κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το στόχο που έχει τεθεί, αυξάνοντας το Δημόσιο Χρέος στο 122,5% του ΑΕΠ.

Βρετανικό Δίκαιο για τα νέα ομόλογα

Ως προς το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων, τελικώς φαίνεται να υπερισχύει η απαίτηση των τραπεζών για υπαγωγή τους στο βρετανικό Δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο στην ουσία απεμπολεί κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση των όρων έκδοσής τους.

Ουσιαστικά, απομακρύνεται ο κίνδυνος, για τους κατόχους των νέων ομολόγων, και η δυνατότητα, οιασδήποτε μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους αυτού, διαγράφοντας δηλαδή μέρος της αξίας των νέων ομολόγων.

Μάλιστα, και παρά τις αρχικές ενστάσεις, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται συμφωνία ώστε να αναγνωριστεί στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων το ίδιο νομικό πλαίσιο που διέπει και τον θεσμικό δανεισμό της χώρας, δηλαδή το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε. που χρηματοδότησαν την Ελλάδα μέσω της υπογραφής του μνημονίου.