*vouli*

Στη διάρκεια της συζήτησης, χθες Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντάλλαξαν «πυρά»:

«Λυπούμαστε που δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Χατζηδάκη, γιατί στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και μία καινούργια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική της πολιτική», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον Κωστή Χατζηδάκη.

«Δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των αδειών αδειδότησης», πρόσθεσε, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο νέος νόμος είπε ότι οι χροηγήσεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επενδυτικά προγράμματα των παλαιότερων νόμων.

Στην ομιλία του, ο Κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψει», απάντησε ο Γ. Σταθάκης.

«Χθες λέγατε πως χρειάζεται 100 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστε», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων καλύπτει τον στόχο των 80 δισ. ευρώ.

«Ισορροπημένη» αύξηση εισφορών

Στη δευτερολογία του ο Γιώργος Σταθάκης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην «επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία», η οποία υποστηρίζει ότι «όπου κυβερνά η Αριστερά η ανάπτυξη αναστέλλεται και όπου κυβερνά η Δεξιά η ανάπτυξη επιταχύνεται», υποστηρίζοντας ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα δεδομένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «η Δεξιά προβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας που οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σημαίνει μείωση των συντάξεων, και τη μείωση του κράτους που σημαίνει περισσότερες αγορές σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία οι κατασκευές».

«Οι διαφορές μας», συνέχισε ο Γ. Σταθάκης, «είναι δεδομένες και αυτονόητες και εξαιτίας αυτού είναι διαφορετικός και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κρίση και διαμορφώνουμε την πολιτική μας. Εμείς επιλέξαμε την ισορροπημένη αύξηση εισφορών-φορολογικών εσόδων, περικόψαμε δαπάνες με δίκαιο τρόπο, και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το ηπιότερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Αυτή η οικονομική πολιτική και το dna της Αριστεράς, σταθεροποιούν την οικονομία και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την έξοδο από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο, ο Γ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να μην δώσουμε πολλά σε λίγες κατηγορίες επενδύσεων όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Κάναμε μια διαφορετική επιλογή και προσανατολίζουμε τους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πρωτογενή παραγωγή, την καινοτομία, τις περιφερειακές ανισότητες, με εγγυημένους πόρους που έχουν εγκριθεί προκαταβολικά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όπου το κράτος έδινε υποσχέσεις που δε μπορούσε να εκπληρώσει».

Μητσοτάκης περί κοινοβουλευτικού αυταρχισμού

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδιότυπο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό» και ζήτησε να σταματήσει η κυβερνητική αυθαιρεσία.

«Χθες απέστειλα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, για θέματα που αφορούν κατάχρηση διαδικασιών και παραβίαση κανόνων στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και τα μεσάνυχτα κατατέθηκε τροπολογία – νομοσχέδιο σε άσχετο σχέδιο νόμου και ευτυχώς, μετά από την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Γ. Μουζάλας την απέσυρε. Αυτό δεν είναι εικόνα κοινοβουλευτικής Αριστεράς», είπε προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, που ρώτησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία; Τι είναι;»

«Με την παρέμβασή σας αποδεικνύετε όσα λέω» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον ασφαλιστικό νόμο, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και πως «καμία φιέστα δεν μπορεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμαστε το 2014 στο τέλος του 2017».

«Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν αναπτυξιακό νόμο αλλά μεταρρυθμίσεις και υπέρβαση των εμποδίων, που ορθώνει ένα κράτος και μια κομματική νομενκλατούρα που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα σαν εχθρό. Δεν έχετε καταλάβει ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά δημιουργείται. Είναι αντίθετο προς το κρατικίστικο πολιτικό σας DNA».

Άσκησε επίσης κριτική στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, κάνοντας λόγο για κρατικοδίαιτο μοντέλο καπιταλισμού χαμηλής ανταγωνιστικότητας. «Εθίζαμε τις επιχειρήσεις στην κρατική εξάρτηση και αποκοιμίζαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας», ανέφερε.

Για τις χρηματοδοτήσεις που περιλαμβάνει ο νόμος, είπε ότι «θα συνεισφέρει 480 εκατ. ευρώ όταν η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει και για τις 16.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει σε πέντε, ότι είναι πολύ λίγες, όταν με 1.200.000 ανέργους θα έπρεπε να δημιουργεί 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως».

Κάλεσμα ΚΚΕ σε αντεπίθεση

«Να οργανώσουν γρήγορα και αποφασιστικά την αντεπίθεσή τους και να ανατρέψουν τις νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται καλυμμένες με τον μανδύα της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης», κάλεσε «την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό «μέσα και έξω από τη Βουλή».

Στη συνέχεια, ο γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί πολλαπλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου αυτήν την περίοδο» και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως αποτελεί «την κατάλληλη αστική επιλογή για να προχωρήσει η βρώμικη δουλειά, προωθώντας τα σκληρά αντεργατικά μέτρα με πολύ μικρότερη λαϊκή αντίσταση απ' αυτή που θα συναντούσε μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Τα περί “δίκαιης ανάπτυξης” θα ήταν ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα αν δεν ήταν τραγικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο αναπτυξιακός νόμος θα καταλήξει ανενεργός»

«Και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, θα καταλήξει ανενεργός, όπως και εκείνος του 2014», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.