Τη στήριξη τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια. Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, πυροδοτώντας το κλίμα και προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος, Σπυρίδωνα Λάππα.

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. «Ο λόγος σας είναι άκρως ομοφοβικός», αντέδρασαν έντονα η κ. Κατριβάνου και ο κ. Λάππας.

«Όχι δεν είμαστε ομοφοβικοί. Είμαστε σύμφωνοι με το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», απάντησε ο κ. Κόκκαλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύεται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις».

«Κανένα θέμα υιοθεσίας»

Όσον αφορά στο άρθρο 12, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμα».

Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες» και επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.


Σωφρονιστικές ρυθμίσεις

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου που αφορά τις «μωρομάνες» κρατούμενες, ορίζεται η δυνατότητα για κατ’ οίκον περιορισμό σε μητέρες που το παιδί τους θα έχει ηλικία μέχρι 8 ετών, και όχι 5 όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν πλέον και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα με ποινές μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά περιπτώσεις μόνο για πλημμελήματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το άρθρο 42, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο. Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε τη διάταξη που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, προσδιορίζοντας ότι ισχύει «εφόσον γίνεται για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» και όχι μείζονος όπως αρχικά προβλεπόταν.