Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.
 
Διαρροές καταγράφηκαν από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας που αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές και το μαχητό των φορολογικών κριτηρίων, ρύθμιση η οποία καταγγέλθηκε ως «σκανδαλώδης» από την αντιπολίτευση, καθώς «χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη. 
 
Επί της επίμαχης ρύθμισης χρειάστηκε να δοθούν διευκρινίσεις από δύο κυβερνητικά στελέχη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, χωρίς ωστόσο να μεταπειστεί η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται δε ότι η ρύθμιση εισήχθη για τρίτη φορά προς ψήφιση. 
 
Τις δύο προηγούμενες φορές η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να την αποσύρει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αυτή τη φορά η τροπολογία υπερψηφίστηκε (με 142 «υπέρ», 88 «κατά» και 4 «παρών»). Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν και οι «πράσινοι» Γ. Ντόλιος, Ι. Κουτσούκος, Μ. Κασσής και Ι. Δριβελέγκας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Απ. Κακλαμάνης, Αθ. Μωραίτης και Δ. Κρεμαστινός.
 
 

Τα «συνεταιράκια»
 

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Λαφαζάνη να καταγγέλλει «τα συνεταιράκια της κυβέρνησης που είναι έτοιμα να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας διοίκησης και παράδοσης μεγάλου μέρους σε ιδιωτικά συμφέροντα». 
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη» την επίμαχη τροπολογία η οποία, όπως είπε, αφορά πρόστιμα και χαρίζει εκατοντάδες εκατομμυρίων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εγκαλώντας μάλιστα τον κ. Σταϊκούρα ότι στην τοποθέτησή του «δεν επιχειρηματολόγησε». 
 
«Δεν έχετε δικαίωμα να μετατρέψετε σε μαχητές τριγωνικές συναλλαγές που έχουν σκοπό την μεταφορά κερδών και εισοδημάτων με σκοπό την φοροδιαφυγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
 
Ο κ. Μαυραγάνης παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι η ρύθμιση «αποσαφηνίζει το θέμα με βάσει τη νομολογία του ΣτΕ που ορίζει ότι εάν ένα τεκμήριο δεν ορίζεται ως αμάχητο είναι μαχητό». «Είναι θέμα αποσαφήνισης για να μην υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε. Ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης αντέτεινε ότι: «Μετατρέπετε αμάχητα κριτήρια σε μαχητά προκειμένου να διευκολυνθούν τριγωνικές συναλλαγές για τις οποίες έχει επιβαρυνθεί το Δημόσιο».
 
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι «η τροπολογία πρέπει πρώτα να συζητηθεί και μετά αν πρέπει να ψηφιστεί» και ζήτησε να αποσυρθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και η ρύθμιση, παρά τις «πράσινες» διαρροές, πέρασε.
 
Κατά τα λοιπά, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου, επί 234 ψηφισάντων, «πέρασαν» κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 
 
 

Σώθηκε το Ινστιτούτο Εργασίας
 

Μεταξύ αυτών όλα τα άρθρα που αφορούσαν την κατάργηση των φορέων (ο μόνος φορέας που διασώθηκε ήταν το Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού λόγω των αντιδράσεων του ΠαΣοΚ), αλλά και τα άρθρα για: την αυτοδίκαιη κατάργηση των συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους καταργούμενους φορείς, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της ποσόστωσης, τον επανέλεγχο κάθε είδους μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου κ.λπ.