Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 151 «ναι» έναντι 124 «όχι» το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και καταψήφισε η αντιπολίτευση. Από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική παράταξη, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Απουσίαζε και ο Κώστας Ζουράρις. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Συνολικά απουσίασαν από την ψηφοφορία 25 βουλευτές.

«Καλύτερη η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων «η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα».

Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου τέθηκαν επί τάπητος και ξεκαθαρίστηκαν τα ενεργειακά θέματα και πρόσθεσε πως οι τοπικές κοινωνίες οποίες, πέρα από την παροχή φθηνού ρεύματος, θα δουν βελτιωμένο τον τοπικό πόρο για το λιγνίτη και θα ωφεληθούν και από τον εθνικό πόρο μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή.

«Σύγκρουση δύο κόσμων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Κραθανασόπουλος, τόνισε πως για το ΚΚΕ η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, ενώ για την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα είναι εμπόρευμα, αυτοί είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται και όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ κάνει τις καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις για τον λαό θα είναι δραματικές, λόγω και των σχέσεων εργασίας. «Στο ενεργειακό μείγμα δεν αξιοποιούνται οι εγχώριες πηγές, αλλά εντάχθηκε το εισαγόμενο φυσικό αέριο και συνεπώς δεν διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Επιπλέον, είναι δραματικές οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους που μειώθηκε στο μισό ο αριθμός με σταθερές εργασιακά σχέσεις, ενώ και επί ΣΥΡΙΖΑ διατηρούνται και επεκτείνονται οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι».

«Αυταπόδεικτο σκάνδαλο του Τσίπρα»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε σε «πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και «αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε οικονομικά τη ΔΕΗ και την ξεπουλούν.

«Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση και οδήγησαν την ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το “Δεν πληρώνω” σε οικονομική ασφυξία. Κι ως κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο – όσο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση περιορίζει την παραγωγή της ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.