Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του «επιτελικού νομοσχεδίου» που σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνει υπερεξουσίες στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ είχαν καταψηφίσει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό σχέδιο» που θα μπορέσει να δημιουργήσει «συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας».

Υποστήριξε πως πρόκειται για «ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης (ότι ενισχύεται το πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα) δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν αποκτά εξουσία όταν έχει μια μεγάλη δομή δίπλα του. Αποκτά εξουσία όταν δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να τον δεσμεύει στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική. Η δικιά μου φιλοδοξία, με το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς αυτό: Όλα τα κρατικά όργανα να δεσμεύονται από τις διαδικασίες και τα όργανα αυτά-όταν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση- να είναι υποτελή στην κρίση του κοινοβουλίου. Καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών, και βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλίου, καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό».

«Το τέλειο σχέδιο για άλωση του κράτους εντός 30 ημερών»

Τη Δευτέρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση που φέρνει το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί το κομματικό κράτος», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει και να συζητήσει το πρώτο της νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  είχε πολλές «γκρίζες» ζώνες, ενώ η δημόσια διαβούλευση ήταν υποτυπώδης και εσπευσμένη. «Φέρνετε το τέλειο σχέδιο για την άλωση του κράτους εντός 30 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις θεσμικές αλλαγές σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την κωδικοποίηση, δηλαδή την επικαιροποίηση και μονιμοποίηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει αυτές τις αλλαγές ως «ουδέτερες» και «αταξικές», σημείωσε πως αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου, στη βάση των όσων έχουν νομοθετηθεί με τα τρία μνημόνια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μια σειρά θεσμικές αλλαγές για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ και διοίκησης επιχειρήσεων» και πρόσθεσε πως πίσω από τα παραπλανητικά και βαρύγδουπα συνθήματα της «αποτελεσματικότητας» και της «αποκοματικοποίησης» επιδιώκεται «να διαμορφωθεί μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο εχθρική απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος και παράλληλα πιο αποτελεσματική στην επιβολή της αντεργατικής πολιτικής».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το κράτος δεν είναι καθόλου «αναποτελεσματικό» όταν αντιμετωπίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις. Πρόσθεσε πως το δίλημμα δεν είναι «αποτελεσματικό» ή «αναποτελεσματικό» κράτος, αλλά εάν το κράτος θα είναι το αστικό επιτελικό κράτος ή το εργατικό – λαϊκό κράτος που θέλει να οικοδομήσει το ΚΚΕ.

Ο Βαρουφάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις «ταξικές και τοξικές» επιλογές

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός στα χέρια του μέσω του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», τονίζοντας ότι οι επιλογές αυτές οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο, λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος στο όνομα ενός μικρού επιτελικού κράτους. Κατηγόρησε τη ΝΔ για ταξικές και τοξικές επιλογές σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Στη μηχανολογία όταν πρόκειται να κτίσεις μια γέφυρα την αναθέτεις σε ένα τεχνοκράτη. Μια δημοκρατικά κατασκευασμένη γέφυρα θα καταρρεύσει. Όταν πρόκειται για δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει απολίτικη τεχνοκρατική λύση. Η πλάνη της διάκρισης μεταξύ πολιτικού σκοπού και τεχνοκρατικού μέσου βρίσκεται στη βάση του νεοφιλελευθερισμού. Η προσποίηση ότι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να γίνουν με απολίτικο τρόπο οδηγεί σε επιλογές πολιτικά ανεπαρκείς, ταξικές και τοξικές. Κάθε φορά που επιβάλλεται το νεοφιλελεύθερο δόγμα του διαχωρισμού πολιτικών σκοπών και τεχνοκρατικών μέσων είναι πάντοτε τεχνικά ανεπαρκείς».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης οδήγησαν σε αλλαγές του νομοσχεδίου

Την περασμένη  Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε άλλα, καταργείται η δυνατότητα μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας και το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία, εισάγεται ανώτατο πλαφόν μετακλητών υπαλλήλων στους 100.

Αναλυτικά οι αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος»:

Αλλάζει η μοριοδότηση για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Η αρχική πρόβλεψη για μοριοδότηση της συνέντευξης με 50% περιορίζεται στο 40%, ενώ με 25% μοριοδοτείται η εμπειρία και με 35% τα προσόντα. Για την ίδια θέση υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.

Καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας. Στα ασυμβίβαστα και στα κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ επιστρέφει η διατύπωση για απαγόρευση σύμβασης με το Δημόσιο εάν υπήρχε οικονομικό όφελος.

Καταργείται η διάταξη που απαγόρευε σε όσα δημόσια στελέχη προσέφεραν υπηρεσία και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής γενικού γραμματέα.

Καταργείται η δυνατότητα να καταλάβει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας ένας απλός μετακλητός υπάλληλος. Με τη νέα ρύθμιση, ο επικεφαλής θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία. Επανήλθαν οι προβλέψεις του ν. 4590/19 αναφορικά με τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων και απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη περί δυνατότητας τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων της υπό σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Κατά την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων το Σώμα που θα επιλέγει θα είναι 5μελές, με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ, ενώ το πέμπτο θα είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης που θα αποφασίζει. Παράλληλα, αν υπάρξει διαφωνία εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα αποφασίζει ο πρωθυπουργός, αλλά θα διεξάγεται ψηφοφορία και στη συνέχεια θα ανακοινώνεται επίσημα η απόφαση.

Καταργείται η δυνατότητα για  περισσότερους μετακλητούς στην προεδρία της κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση εισάγεται ανώτατο πλαφόν 100 μετακλητών, το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων των προηγούμενων Αρχών (δηλαδή εκείνων που δεν καταργούνται). Ειδικά για το ΣΕΠΕ προβλέπεται ότι ο γενικός διευθυντής θα προέρχεται από το Σώμα των Επιθεωρητών για να εξασφαλίζεται η συνέχεια. Ο ίδιος αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή εργασίας.

Σχετικά με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα πλήρους διερεύνησης των μεγάλων εκκρεμών ποινικών υποθέσεων (ειδικά με την κατάργηση του θεσμού του ΓΕΔΔ και την υποβάθμιση των άλλων σωμάτων όπως ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ κλπ.). Σημειώνεται ότι πάνω σε αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός δημοσίων πολιτικών και παρακολούθησή τους και σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοσιοϋπαλληλία, για να καταστεί βασικός πυλώνας συνέχειας του κράτους χωρίς πολιτική επιρροή».