Το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση συζητείται από την Πέμπτη στην Ολομέλεια της βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας.

Περίοπτη θέση στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν εκείνες που στοχεύουν ευθέως στην ενίσχυση του εφοπλιστικού κλάδου και όσων «ανθίζουν» γύρω του, καθώς περί τις 13 ρυθμίσεις έρχονται να ευνοήσουν τα μεγάλα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για επενδυτικές εταιρείες, off shore εφοπλιστών, golden boys και μερισματούχους. Σταχυολογώντας τις επίμαχες διατάξεις:

  • Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων από το 28% που ισχύει σήμερα στο 24%, με το κόστος να αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών, με τη φορολογία μερισμάτων να πέφτει στο 5% από το 10%, κόστους 75 εκατ. ευρώ.
  • Για τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια, άνω των 40.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από 45% στο 44%. Όπως εξηγεί το παράδειγμα της εφημερίδας, «έχουμε το οξύμωρο -πλην εξόχως ταξικό- σχήμα, μεικτά εισοδήματα των 10.000 ευρώ μηνιαίως να ελαφρύνονται φορολογικώς λόγω της διαφοράς παρακράτησης φόρου που θα λάβουν οι μισθωτοί με από την πρώτη κιόλας μισθοδοσία του 2020 πάνω από 100 ευρώ (101,25 ευρώ στις 10.000 ευρώ) όταν τα 800 ευρώ μεικτά θα έχουν όφελος 5,58 ευρώ».
  • Επιστροφή στο 2016 για το καθεστώς φορολόγησης του ενεργητικού των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με φορολόγηση στο 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ, προσαυξανομένου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές. «Πρακτικά πρόκειται για επαναφορά του φόρου 0,105% ετησίως, αντί του 0,75% που ίσχυε από το 2016, με ζημία για τα δημόσια ταμεία υπολογιζόμενη πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ».
  • Αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από τον Ιανουάριο του 2016, με κόστος περί τα 26 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
  • Απαλλαγή φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
  • Καθορισμός του κατ’ αποκοπήν φόρου στις επενδύσεις στις 100.000 ευρώ, για επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ.
  • Θέσπιση όρων απαλλαγής νομικών προσώπων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής
  • Επαναφορά μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του προκύπτοντος φόρου για νομικά πρόσωπα (για το 2018).
  • Κατάργηση εισφοράς 0,6% του Ν. 128/1975 στις πιστώσεις factoring και leasing.
  • Φορολόγηση με συντελεστή για τη διάθεση μετοχών (stocking options), αντί φορολόγησης στην υπεραξία με βάση την κλίμακα.
  • Διεύρυνση των πεδίων απαλλαγής από τον ειδικό φόρο ακινήτων για off shore εταιρείες για νατυιλιακές εταιρείες που εγκατέστησαν γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τον αναγκαστικό νόμο της χούντας 378/1968.

Το τέλος των ψαράδων με το τέλος στα σκάφη τους

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλει νέα τέλη στα μικρά σκάφη, σε ρυμουλκά και αλιευτικά πλοία, προκαλώντας τις αντιδράσεις ψαράδων και ευρύτερα του κλάδου. Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 57 του φορολογικού νομοσχεδίου καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του τέλους υπέρ του Δημοσίου με τα επιλέξιμα για την επιβολή αλιευτικά και ρυμουλκά πλοία (παρ. 1), οι υπόχρεοι (παρ. 2), οι αντίστοιχες κλίμακες (παρ. 3 και 4), καθώς και η διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους (παρ. 5-11). Ειδικά για τα ρυμουλκά, γίνεται χρήση του μέτρου που εμπεριέχεται στη σχετική σύσταση SA 33828 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθεται ως κριτήριο ο χρόνος δραστηριοποίησης των ρυμουλκών σε εργασίες θαλάσσιων μεταφορών.

Τροπολογία – γκολ για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ομάδων

Παράλληλα, τη μείωση του συντελεστή στη φορολογία των συμβολαίων των αθλητών, που υπογράφουν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και μάλιστα σε αυτά από 40.000 ευρώ και πάνω, προωθεί η κυβέρνηση μέσω σχετικής διάταξης στο νομοσχέδιο. Ο συντελεστής μειώνεται από το 45% στο 22%, σε μια ρύθμιση που εξυπηρετεί κυρίως τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι μεγάλων αθλητικών σωματείων θα έχουν σημαντικά ωφέλη, ενώ, σύμφωνα και με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα κρατικά ταμεία θα έχουν ετήσια απώλεια εσόδων, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο η ζημιά.

Μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα βαρύτατων ασθενειών

Παράλληλα, ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία Σταϊκούρα για τη μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα δυσίατων ασθενειών 6% από 13% που ισχύει. Πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως, καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια. . Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η ρύθμιση αφορά σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια.

Τέλος, με άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία, εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από το φορολογικό έτος 2019 κα εφεξής, και τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με τέσσερα τουλάχιστον εξαρτώμενα άγαμα τέκνα.