Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιδράσεις από ΕλΕΔΑ και δικηγόρους για την επ’αόριστον αναστολή της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας

Στο άρθρο 98 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», αναφέρεται ότι αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατά το μέρος που προβλέπουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή είτε ως μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή χρηματικής ποινής. Επίσης πτοβλέπονται ότι πλημμελήματα που απειλούνται με μοαδική ποινή την παροχή κοινωφελούς εργασίας, τιμωρούνται με χρηματική ποινή.

Σε ανακοίνωση – έκκλησή της προς την κυβέρνηση, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι «η ενδεχόμενη αναστολή της ως άνω διάταξης θα αποτελέσει μείζονα οπισθοχώρηση. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εισήχθη στη χώρα μας το 1991, δηλαδή πριν από σχεδόν 30 χρόνια και η εφαρμογή του έχει αξιολογηθεί θετικά. Με την ουσιαστική κατάργησή του  η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει εναλλακτικό της στέρησης της ελευθερίας τρόπο έκτισης της ποινής. Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί θετική πρωτοτυπία».

Η ΕλΕΔΑ συνεχίζει απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί «οργανωτικής αδυναμίας», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επικαλείται οργανωτική αδυναμία να προσαρμοστεί στις (πιθανότατα) αυξημένες περιπτώσεις επιβολής της ποινής της κοινωφελούς εργασίας και προαναγγέλλει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, είναι άραγε πιο εύκολο για την Πολιτεία να διαχειριστεί τις περισσότερες περιπτώσεις επιβολής της ποινής της φυλάκισης, που με βεβαιότητα θα προκύψουν, από το να οργανώσει την εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας; Επί πλέον, ο νέος Ποινικός Κώδικας περιέχει μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τα αδικήματα που έγιναν πριν την 30-6-2019, δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επομένως η αυξητική τάση της επιβολής της ποινής της κοινωφελούς εργασίας θα ήταν σταδιακή και η διοίκηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα. Τέλος, αν αυτό ήταν πράγματι το ζήτημα, θα πρέπει να προβλέπεται ρητά η αναστολή της διάταξης για ορισμένο χρόνο και όχι επ’αόριστον».

Παράλληλα, κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων στη Βουλή, την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, ζήτησε την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε περίπτωση αναστολής της ισχύς του άρθρου 81 του Ποινικού Κώδικα για την προσφορά κοινωφελούς εργασίας

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση

«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»: Συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων για την υπεράσπιση του ασύλου

Την Πέμπτη στις 18:00 πραγματοποιούν στα Προπύλαια συλλαλητήριο διαμαρτυρίας Πολιτικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι. To πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και τις αλλαγές που έρχονται στη διοίκηση δήμων και περιφερειών. Αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, σωματεία, οργανώσεις και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πορεία έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αύριο είναι η ημέρα που λήγει η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο εντός του οποίου βρίσκονται οι επίμαχες διατάξεις για το άσυλο.  Οι φοιτητές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο καθώς αποτελεί την διασφάλιση της δημοκρατικής δράσης εντός των πανεπιστημίων.

Στις 23 Ιουλίου είχαν πραγματοποιήσει ξανά πορεία με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η οποία είχε καταλήξει στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου όπου είχαν πραγματοποιήσει συντονιστικό για να αποφασίσουν τη συνέχιση της δράσης τους. Η ανακοίνωση που είχαν εκδώσει περιείχε και την αυριανή πορεία την ημέρα δηλαδή της ψήφισης της κατάργησης του ασύλου. Τις προηγούμενες ημέρες ακαδημαϊκοί είχαν δημοσιεύσει κείμενο το οποίο συνοδευόταν από 209 υπογραφές, με σκοπό την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στο κείμενο αναφέρονταν στην εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση τα δημόσια πανεπιστήμια και στη συνειδητή και συνεχή δυσφήμησή τους, με σκοπό όπως τονιζόταν, «όταν κάποια στιγμή οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν να υπάρξει και επίσημη λειτουργία κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

Από την άλλη πλευρά, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών της τριτοβάθμιας, η ΠΟΣΔΕΠ, έχει ήδη συμφωνήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και μάλιστα με ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι δεν αρκεί μια απλή κατάργηση για να σταματήσει η παραβατικότητα στα ΑΕΙ, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί και «υπηρεσία» η οποία θα απαρτίζεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο θα έχει ως αρμοδιότητα την ασφάλεια των πανεπιστημίων και θα τελεί υπό «την άμεση εποπτεία του Πρύτανη».

Αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες από την αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το άσυλο θα απαντήσει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.