Φωτογραφίες: Menelaos Myrillas / SOOC

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στα διάφορα καλέσματα που υπήρχαν από οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί πραγματοποιούσαν σωρεία ελέγχων σε πολίτες που επιχειρούσαν να προσεγγισουν το κέντρο, κάνοντας εξακρίβωση στοιχείων και ψάχνοντας τσάντες.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 18.000 διαδηλωτές. Tην ίδια ώρα, η αστυνομία πραγματοποιούσε προσαγωγές και εισέβαλε σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια.

Τα διάφορα μπλοκ ενώθηκαν στην Σταδίου, με το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1867-1974 μπροστά.

Ακολουθούσαν χιλιάδες φοιτητές που τίμησαν την επέτειο, φωνάζοντας «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» και ζητώντας την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από την άλλη πλευρά, αστυνομική παρουσία υπήρχε σε πολλά σημεία της πορείας, ειδικά στην Πλατεία Συντάγματος και όπως αναμενόταν κοντά και έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Έντονα ήταν και τα αντιμπεριαλιστικά μηνύματα, καθώς και η υποστήριξη των διαδηλωτών στους πολίτες της Χιλής, που βρίσκονται επί εβδομάδες στο δρόμο απέναντι στην ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Πινέιρα, η αντίθεσή τους στο πραξικόπημα στη Βολιβία κατά της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες και τον αγώνα του κουρδικού λαού.

Μαζική ήταν και η συμμετοχή στο μπλοκ του ΚΚΕ, με τους διαδηλωτές στο τέλος της πορείας να καίνε μια αμερικανική σημαία, έξω από την πρεσβεία.

Ενώ στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια, κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Θοδωρής Δρίτσας και άλλοι. Η παρουσία και η αποχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού προκάλεσε το βράδυ της Κυριακής κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας. 

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, ως είθισται, στην αμερικανική πρεσβεία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Αστυνομία.