Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε κοινός τόπος ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, ενώ διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας». Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκε εκτενώς στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι αυτή η δραστηριότητα της, σε συνδυασμό και με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, όμως πρόσθεσε ότι η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.


Ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό

 
Υπογράμμισε τέλος τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην επικράτεια της Τουρκίας και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα στο προσφυγικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Α.Τσίπρας μίλησε ακόμη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναφορικά με το προσφυγικό με άξονες την ανάγκη για:
 
 • Ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης προς χώρες της Ε.Ε. από τρίτες χώρες, με δημιουργία κέντρα διαδικασιών ασύλου στις τρίτες χώρες.
   
 • Ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προς χώρες προέλευσης και διέλευσης.
 • Διατήρηση και ενίσχυση μηχανισμού χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες (refugee facility) στην Τουρκία.
   
 • Εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Tουρκίας από την πλευρά της Τουρκίας.
   
 • Μακροπρόθεσμο σχέδιο – που αφορά τη δημιουργία και την αναβάθμιση υποδομών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου – στο Ιρακ, Αφγανισταν, Πακισταν, Μπαγκλαντες, τονίζοντας ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά και εκείνες τις περιοχές και όχι μόνο τις χώρες της Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η άμυνα, το Brexit και οι εξωτερικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες από την Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος τις εργασίες.