[Update 8 Απριλίου:Τελικά το βρετανικό εργαστήριο του Porton Down δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του προήλθε από τη Ρωσία, γεγονός που ώθησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να κατεβάσει το σχετικό tweet.
 
Μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γούλια με την ξαδέρφη της Βικτόρια στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας της είπε ότι και εκείνη και ο πατέρας της είναι καλά, το νοσοκομείο ανακοινώσε ότι η κατάσταση της υγείας του Σεργκέι Σκριπάλ δεν κρίνεται πλέον κρίσιμη.
 
Στο μεταξύ οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν βίζα στη Βικτόρια για να επισκεφτεί τους συγγενείς της στη Βρετανία, με μία κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη γυναίκα.
 
Η ουσία που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε εναντίον των δυο Ρώσων λεγόταν ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρή από το VX.
 
Όταν δηλητηριάστηκε πέρσι ο ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με VX είναι ζήτημα αν έζησε 20 λεπτά.
 
Όμως ο Σεργκέι και η Γούλια που φέρονται να δηλητηριάστηκαν στο σπίτι τους, πρόλαβαν να βγουν για φαγητό και ποτό προτού εντοπιστούν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι.
 
Τα κατοικίδια του Σκριπάλ πέθαναν αρκετές ημέρες μετά την επίθεση της 4ης Μάρτιου, από την έλλειψη τροφής και νερού αφού οι αρχές έκλεισαν το σπίτι των Σκριπαλ.
 
Μάλιστα φαίνεται ότι αποτεφρώθηκαν στα εργαστήρια του Porton Down χωρίς να εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νευροτοξικό παράγοντα. 
 
Μετά από όλα αυτά μοιάζει πιο πιθανό την απόπειρα δολοφονίας να την έκανε ο Johny English  παρά οι ρωσικές υπηρεσίες.
 
Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από το γεγονός ότι δεν πηγαίνουν καλά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ταυτόχρονα, με αφορμή τη δηλητηρίαση Σκριπάλ, η οποία παρουσιάστηκε ως η πρώτη επίθεση με χημικό όπλο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να πάρει την ΕΕ και τις ΗΠΑ στο πλευρό της Βρετάνιας, δημιουργώντας ένα κοινό δυτικό μέτωπο εναντίον της Μόσχας προκειμένου να επιτύχει οικονομικά οφέλη από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις που θα ήθελε να συνάψει το Λονδίνο με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
 
Μέχρι στιγμής η Δύση φαίνεται ενωμένη στην αντίδραση της και εξακολουθεί να στηρίζει τη Βρετανία. Μένει να φάνει αν αυτό θα συνεχιστεί.]

Οι προειδοποιήσεις έρχονται από παντού. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα την ανησυχία ότι οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις επιδεινώνονται σε τέτοιο βαθμό που η κατάσταση είναι «παρόμοια» με τα όσα έζησε ο κόσμος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Ουάσινγκτον να αποκαταστήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν μηχανισμοί επικοινωνίας και ελέγχου προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των επεισοδίων, να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα δεν θα βγουν εκτός ελέγχου. Αυτοί οι μηχανισμοί δεν υπάρχουν πια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας, προφανώς ανήσυχος για την κατάσταση.

          Την άποψη του Γκουτέρες φαίνεται να συμμερίζεται και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αυστραλία Γκριγκόρι Λογκνίνοβ ο οποίος προειδοποίησε ότι, αν η Δύση συνεχίσει αυτές «τις μεροληπτικές» επιθέσεις εναντίον της χώρας του, ο κόσμος θα εισέλθει σε μια νέα «ψυχροπολεμική κατάσταση».

          Ο Λογκνίνοβ πρόσθεσε αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ στη Βρετανία: «Δεν έχουμε στοιχεία. Οι Βρετανοί επιμένουν να αρνούνται να δώσουν στοιχεία. Έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τις διατάξεις και το πρωτόκολλο της Διεθνούς Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

          Η Ρωσίδα πρεσβευτής στην Ινδονησία Λουντμίλα Βορομπίεβα χαρακτήρισε «εντελώς παράλογη» όλη αυτή την κατάσταση, όμως εκτίμησε ότι αντί για Ψυχρό Πόλεμο, η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν «παγωμένο πόλεμο», προφανώς αναφερόμενη σε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η σύγκρουση θα είναι «ολέθρια για τον πλανήτη» με δεδομένα τα αποθέματα πυρηνικών όπλων που διαθέτουν και οι δύο πλευρές, τόνισε η Βορομπίεβα, ενώ επεσήμανε ότι μια πολεμική αντιπαράθεση είναι κάτι που δεν επιθυμεί η Ρωσία.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι σίγουροι ότι η κατάσταση σύντομα θα βρεθεί εκτός ελέγχου και ότι οδεύουμε προς μια ανοικτή στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία. Ένας εξ αυτών είναι ο The Saker, ένας Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής

          Ο Ερλ Ράσμουσεν, αντιπρόεδρος του Eurasia Center, πιστεύει ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί την υπόθεση Σκριπάλ ως πρόσχημα.

          «Πιστεύω ότι ήταν προμελετημένο. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία. Βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Υπάρχουν διάφορες πολιτικές καταστάσεις στη Βρετανία αυτή την περίοδο», είπε.

          Προσπαθώντας να εξηγήσει τις εξελίξεις μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του, που οδήγησαν σύσσωμη σχεδόν τη Δύση – κάποιες χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων– να προχωρήσουν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, τους οποίους χαρακτήρισαν κατασκόπους, και στην όξυνση των σχέσεών τους με τη Μόσχα επισημαίνει:

          «Είτε πρόκειται για την αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα, είτε πρόκειται για να ενισχυθεί η πολιτική θέση και η δημοτικότητα, είτε αποτελεί μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο άλλες χώρες. Πιστεύω ότι υπάρχουν ευρύτεροι γεωπολιτικοί λόγοι».

           Ο Ράσμουσεν εκτιμά ότι η διεθνής κοινότητα «βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, αναλαμβάνει τιμωρητική δράση, θέτει σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η έρευνα, προτού παρουσιαστούν πραγματικά στοιχεία. Είναι ντροπή και σίγουρα όχι ο διπλωματικός τρόπος να λυθεί ένα πρόβλημα».

          «Δεν ξέρω αν όντως θέλουν να λύσουν το πρόβλημα», καταλήγει.

          Ο Πίτερ Κούζνικ, που συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου “Untold History of the United States”, εκτιμά ότι η όλη κατάσταση είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σεναρίου.

          «Κάποιοι αναφέρονται στην κατάσταση χαρακτηρίζοντάς τη νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όμως κατά μία έννοια είναι πιο επικίνδυνη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Τουλάχιστον καταφέραμε να επιβιώσουμε από αυτόν, ενώ τώρα δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα επιβιώσουμε. Η ένταση οξύνεται και από τις δύο πλευρές και το ζήτημα είναι ότι η Δύση παρουσιάζει μία εκδοχή και η Ρωσία μια εντελώς διαφορετική. Είναι σα να ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα.

Αν η Ρωσία ευθύνεται, τότε είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να ληφθούν μέτρα (…) Αλλά πιστεύω ότι αν πρόκειται να αναλάβουμε τόσο σοβαρά μέτρα, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις και πρέπει να παρουσιάσουμε κάποιες από αυτές στην κοινή γνώμη».

 Από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Τζέιμς Πέτρας θεωρεί από την πλευρά του ότι οι δυτικές χώρες εκτιμούν ότι η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία τους, αν και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην ΕΕ ή τη βόρεια Αμερική.

          Παράλληλα πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας μέσω του οικονομικού πολέμου. Ωστόσο η Μόσχα έχει στραφεί σε νέους εταίρους και αγορές, κυρίως στην Κίνα, ενώ αρκετές δυτικές χώρες δεν διστάζουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, η οποία ενέκρινε την κατασκευή και τη λειτουργία του ρωσικής κατασκευής αγωγού Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

          Με την υπόθεση Σκριπάλ η Βρετανία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη την ώρα που διαπραγματεύεται το Brexit, όμως ο Πέτρας εκτιμά ότι τελικά το Λονδίνο θα αποτύχει και η Βρετανία θα χάσει τον σημαντικό εμπορικό της εταίρο, την ΕΕ, τον οποίο δύσκολα θα αντικαταστήσουν οι ΗΠΑ.

          Αν και ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται να στηρίζουν τη Βρετανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο, καταλήγει ο Πέτρας προβλέποντας την αποτυχία του σχεδίου του Λονδίνου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης, κυρίως στο εσωτερικό, μακριά από το πραγματικό πρόβλημα που είναι το Brexit και η απουσία στρατηγικής επ’ αυτού.