Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης η νέα πρόεδρος της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σημείωσε τον σημαντικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων τόσο στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρα, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμα συνδέθηκε και μέσω τηλεδιάσκεψης με τις καστανιές Έβρου με στρατιώτες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της δημοκρατίας σημείωσε, ότι η επίσκεψη κάθε νέου προέδρου στο υπουργείο Εθνική Άμυνας είναι καθιερωμένη, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, με βάση το Σύνταγμα, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον όπως είπε η Κ.Σακελλαροπούλου, «αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη, τόσο για εμένα όσο και για σας.

Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα βρίσκεται στο αξίωμα του πρόεδρου, επομένως η πρώτη φορά που μια γυναίκα φέρει τον τίτλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια εξαιρετική τιμή αλλά και αναγνώριση για όλες τις γυναίκες, άρα και για όσες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».

Επιπλέον υποστήριξε ότι τα συναισθήματα των πολιτών για τις ένοπλες δυνάμεις είναι «Συναισθήματα εμπιστοσύνης στην δουλειά σας και αναγνώρισης του ήθους σας», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και σέβεται απόλυτα τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Μάλιστα ανέφερε ότι η χώρα «αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής και ειρηνικής δύναμης που πιστεύει στη συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής».

Ακόμα όπως ισχυρίστηκε η ΠτΔ, «η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και των εθνικών συνόρων της Ελλάδας, αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα «φιλειρηνικά» συναισθήματα της Ελλάδας, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της. Ακόμα υπογράμμισε ότι η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα είναι αυτονόητη.

Επίσης έστρεψε τα πυρά της και κατά της Τουρκίας καθώς δήλωσε ότι «η Τουρκία εργαλειοποιώντας το πόνο και τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο επιβουλεύεται τα σύνορά μας στον Έβρο».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία είχε ανοίξει τα χερσαία σύνορά της και πάρα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν έξω από τον φράχτη του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια των εντάσεων που ακολούθησαν δύο μετανάστες φέρεται να σκοτώθηκαν από ελληνικά πυρά ενώ κυβερνητικά στελέχη αναπαρήγαγαν μια πολεμική ρητορική κάνοντας λόγο για ασύμμετρη απειλή.

Δημοσιεύματα και έρευνες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων πίσω στη Τουρκία αλλά και καθεστώς κατατρομοκράτησης αυτών των ανθρώπων από τις ελληνικές αρχές, είχαν βρει το φως της δημοσιότητας ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οπλισμένες παραστρατιωτικές οργανώσεις δρουν στα σύνορα ως αυτόκλητοι «συνοριοφύλακες».