Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (35,5% έναντι 30,5%), ενώ η εκτίμηση για τις έδρες φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στις 144 έναντι 81 της Ν.Δ. 

Για την τρίτη θέση δίνουν μάχη Ποτάμι και ΚΚΕ με 7%, ενώ στο 6,5% ανέβηκε η Χρυσή Αυγή.
 

Στο 4,5% το μέσο προβάδισμα

Τα συμπεράσματα από τις τελευταίες 13 έρευνες που δημοσιεύτηκαν από τις 7/1 ως 15/1 συγκέντρωσε η «Καθημερινή της Κυριακής», τα οποία αποτελούν το λεγόμενο “poll of polls”.
 
Έτσι ονομάζεται διεθνώς η έρευνα από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές, που στην περίπτωση μας συνδιαμορφώθηκε από τις έρευνες 12 εταιρειών και ενός Πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκαν από τις 7 έως τις 15 Ιανουαρίου. 
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσκοπήσεις των Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DAT RC, Public Issue και Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
 
Σύμφωνα με αυτές, ο μέσος όρος που προκύπτει στην πρόθεση ψήφου είναι 29,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 25,7% για τη Νέα Δημοκρατία και ακολουθούν το Ποτάμι (6%), η Χρυσή Αυγή (5,2%), το ΚΚΕ (4,8%), το ΠΑΣΟΚ (4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,6%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,2%), ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 10,9%.
 
Στη συνέχεια, η «Καθημερινή» κάνει μία ενδεικτική πρόβλεψη αποτελέσματος, με τη σημείωση ότι οι εταιρείες συνήθως δημοσιοποιούν μόνο την πρόθεση ψήφου και όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα υποχρεώνονται να κάνουν μία μάλλον αυθαίρετη πρόβλεψη για τους αναποφάσιστους.
 
Με βάση αυτό, εκτίμηση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,7% και της Νέας Δημοκρατίας 30,2%. Στην τρίτη θέση είναι το Ποτάμι με 7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (6,2%), ΚΚΕ (5,6%), ΠΑΣΟΚ (4,7%), ενώ με οριακό τρόπο φαίνεται να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝΕΛ (3%) και εκτός αυτής είναι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,6%).