«Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν βλέπει τη συνθήκη αυτή ως νίκη είναι απαράδεκτο, αν δεν υπήρχε η Λωζάνη δεν θα υπήρχε χώρα που θα ήσαστε πρόεδρος σήμερα», σημειώνει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως «πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν στην Ελλάδα και υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Η Γκιουλσούν Μπιλκγεχάν, εγγονή του Ισμέτ Ινονού, δεύτερου προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τονίζει ότι η εν λόγω Συνθήκη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν.

«Τον καλώ να διαβάσει ένα πραγματικό βιβλίο ιστορίας που να βασίζεται σε έγγραφα για τη Λωζάνη και τον Ισμέτ Ινονού για να μάθει πώς συνήφθη η συνθήκη»

Επίθεση και από τον ακαδημαϊκό κόσμο

Για άγνοια της ιστορίας κατηγορεί τον Ερντογάν ο διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ο οποίος μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη Τζουμχουριέτ δηλώνει ότι οι δηλώσεις του έγιναν για εσωτερική κατανάλωση επειδή εκπνέει η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόκειται να υπογραφεί από τον ίδιο η παράτασή της.

Με τα προεδρικά διατάγματα ο πρόεδρος έχει αποκτήσει ελευθερία κινήσεων που δεν είχε ποτέ ως τώρα.  «Αν και είναι περιορισμένες οι κοινωνικές αντιδράσεις, η λήξη του τριμήνου τον πανικόβαλε και θέλησε να τροφοδοτήσει εθνικιστικά αισθήματα στην κοινωνία», υποστηρίζει.