Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Χριστιανοδημοκράτες CDU/CSU 33% (2013:41,5%),
  • Σοσιαλδημοκράτες SPD 20,5% (25,7%),
  • Ακροδεξιάς AfD 12,6% (4,7%),
  • Φιλελεύθεροι FDP 10,7% (4,8%),
  • Αριστερά 9,2% (8,6%),
  • Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

«Έχουμε εντολή να φτιάξουμε κυβέρνηση και δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς εμάς» δήλωσε η Αγκέλα Μέρκελ, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την τέταρτη εκλογική της νίκη.

«Η νέα πρόκληση είναι η είσοδος του AfD στο κοινοβούλιο. Θέλουμε να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους τους, με το να τους πάρουμε τον φόβο, αλλά και με καλή πολιτική» σχολίασε την είσοδο των ακροδεξιών στη νέα Βουλή.

«Παλέψαμε για μία Γερμανία στην οποία ζούμε καλά» συμπλήρωσε, «θα φτιάξουμε μια δυνατή Ευρώπη» ανέφερε για την Ευρώπη.

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πολύ γρήγορα χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε και μάλιστα ανέθεσε ήδη την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ο Κρίστιαν Λίντερ, αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος FDP, το οποίο επιστρέφει από απόψε στη γερμανική Βουλή (Μπούτεστανγκ), έχοντας κερδίσει 10% των ψήφων και αναμένεται να είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, δήλωσε:

'Ηταν η τελευταία Βουλή χωρίς το FDP μέσα. Το FDP πάντα είχε και θα συνεχίσει να έχει μια θέση στο κέντρο της κοινωνίας μας. Το φιλελεύθερο πνεύμα είναι ο πιο ξεκάθαρος αντίπαλος της ακροδεξιάς.

Η επιστροφή μας είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Μια νέα αρχή αποδείχτηκε πιθανή μετά από την προηγούμενη αποτυχία μας. Η νέα αυτή ευκαιρία έρχεται με μια μεγάλη ευθύνη, την οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε.

Μόνη λύση η «Τζαμάικα»

Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται ούτε να συμφωνηθεί ούτε να εξελιχθεί απολύτως αναίμακτα.

Οι αρχηγοί θέτουν ήδη τους όρους τους, ενώ ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιτέθηκε στον κ. Σουλτς για την σπουδή του να αυτοεξαιρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αποποιούμενος, όπως είπε, τις ευθύνες του.

Ο γερμανικός Τύπος

«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (ενν. την Α. Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω την Γερμανία και τον λαό της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας πολύ κόσμο να ανατριχιάσει. Οι ψήφοι της AfD, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, προέρχονταν κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει, τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ». Στην Βαυαρία, το μήνυμα ερμηνεύθηκε ήδη με τον «εύκολο» τρόπο. Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κόστισε η προσφυγική πολιτική και σημείωσαν την χαμηλότερη επίδοσή τους από το 1949, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και σκλήρυνε ήδη από χθες το βράδυ τη ρητορική του για το θέμα.

Με δεξιό πρόσημο η νέα κυβέρνηση

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της AfD.

«Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση. Η Εναλλακτική για την Γερμανία πάντως δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η Καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει Εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του AfD

Λίγο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα γραφεία του AfD στην Κολωνία, στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Βερολίνο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τη συγκέντρωση των σχεδόν χιλίων ανθρώπων έξω από την αίθουσα που είχε νοικιάσει το ακροδεξιό κόμμα για την εκλογική βραδιά στην Αλεξάντερπλατς.