Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί συνολικά 26 νομοσχέδια. Εξ αυτών το ένα που αφορά το περιβάλλον και αποτελεί νομοσχέδιο-εκσκαφέα με πλήθος αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων, βρίσκεται ήδη σε συζήτηση στη Βουλή. Επτά ακόμα έχουν ολοκληρώσει τη διαβούλευση και έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είπε ο Κ.Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε ακόμα ότι «το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όσα έχει πράξη αυτό το διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα τεθούν στην ολομέλεια της Βουλής τη Πέμπτη. «Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη νομοθέτηση μέσω Πράξεων Νομοθετικόύ Περιεχομένου στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή φτάνει στο τέλος της. Όπως είπε χαρακτηριστικά προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, «Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών», ενώ πρόσθεσε ότι η παύση της νομοθέτησης μέσω ΠΝΠ είναι «αυτονόητη».

Σε σχέση με τη λειτουργία της Βουλής είπε ότι σταδιακά «επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της ρυθμό», που είναι «απολύτως επιβεβλημένο» για το πυκνό έργο που επίκειται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την σταδιακή άρση των περιορισμών στη κυκλοφορία, επέρριψε ξανά την ευθύνη στους πολίτες και επανέλαβε τη «συλλογική ευθύνη». Όπως είπε, «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε και πάλι την έννοια της συλλογικής και της συνολικής ευθύνης».

Πλήθος νομοσχεδίων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε με πλήθος θεμάτων προς συζήτηση. Εκτός από την ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό, στο τραπέζι έπεσαν συνολικά επτά νομοσχέδια τα οποία είναι τα εξής:

-Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

-Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.

– Νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.

– Νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του υπουργείου.