Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή κινούνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της κακουργιοποίησης πλημμεληματικών συνμπεριφορών, είναι η θέση που διατυπώθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Η παθογένεια του νομικού συστήματος που δημιουργούσε τον φαύλο κύκλο και στο σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η τεράστια κακουργιοποίηση πλημμεληματικών αδικημάτων. Η χώρα μας είχε ανάγει, αβέρτα κουβέρτα, σε κακουργήματα πάρα πολλές παραβατικές και παράνομες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος και να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα μονίμως υπό κατάρρευση και να αναγκάζεται υποκριτικά συνεχώς η ελληνική πολιτεία να κάνει αποσυμφορητικούς νόμους. Έχουμε μια πληγή που αιμορραγεί και δεν παρεμβαίνουμε και η πληγή είναι ο Ποινικός Κώδικας. Βασικά είναι η κακουργιοποίηση βασικά πλημμεληματικών συμπεριφορών και οι μεγάλες ποινές. Τώρα όλες οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι στο μικρό ή στο μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο ίδιος βουλευτής επισήμανε ότι αυτή η λογική της αυστηροποίησης που διαπνέει τις αλλαγές εισάγεται, αν και το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2019 αποδέχεται ότι η Ελλάδα, σε όλα τα αδικήματα, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Σπ. Λάππας αν και προϊδέασε ότι υπάρχουν και άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία θα προτείνει αλλαγές, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές των άρθρων 187, 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. άρθρα που αναφέρονται σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη). Επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου, ο Σπύρος Λάππας υπογράμμισε ότι «οι τροποποιήσεις μπορεί να είναι ήπιες σε γενικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί πολλή συζήτηση σε ορισμένα άρθρα όπως οι τροποποιήσεις στο 187, αλλά και στο θέμα των βασανιστηρίων παρότι γίνεται με βάση Οδηγία, όπως και οι τροποποιήσεις για την διακεκριμένη κλοπή». Ανέφερε, επί παραδείγματι, πως όταν γίνεται διάρρηξη για μια γκοφρέτα ή για ένα ευρώ, από έναν διαρρήκτη, είναι ασήμαντο πλημμέλημα και μάλιστα αν ικανοποιηθεί πλήρως, δεν υπάρχει καν ποινική δίωξη. Αν γίνει από δύο διάρρηξη περιπτέρου μπορεί να είναι κακούργημα, αφού δεν προσδιορίζεται όριο και αξία του εννόμου αγαθού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει η σωφρονιστική πολιτική να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε περισσότερα:

Στη Βουλή οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες της ασυλίας τραπεζιτών και στοχοποίησης κινητοποιήσεων

Επικροτεί το ΚΙΝΑΛ

Το πνεύμα των κυβερνητικών δεσμεύσεων για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, κυρίως στα ζητήματα της τρομοκρατίας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι διάχυτο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση, είπε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Για το Κίνημα Αλλαγής η αναμόρφωση, ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός της ποινικής νομοθεσίας, προκειμένου αυτή να συμβαδίσει και με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα αλλά και με την αντίστοιχη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κρατών, είναι αναγκαιότητα για μια ισχυρή και λειτουργική δικαιοσύνη», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε: «Μετά από μια προκλητικά ευνοϊκή ποινική μεταχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση, απέναντι σε μια σειρά εγκλημάτων, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και πηγαίνει στο άλλο άκρο, με υπερβολική αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα η οποία είναι αντίθετη στις διεθνείς τάσεις».

Η βουλευτής ανέφερε για παράδειγμα, ότι, ουσιαστικά και πρακτικά, καταργείται η δυνατότητα έκτισης ποινής με την προσφορά της κοινωφελούς εργασίας. Αναφορικά με τις τροποποιήσεις για την ποινική μεταχείριση όσων κατασκευάζουν και φέρουν εκρηκτικές ύλες-μολότοφ ή και εκπαιδεύουν άτομα στην τεχνική των εκρηκτικών υλών, η Ν. Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους αφού η αλήθεια είναι ότι η ρίψη μολότοφ, τόσο στον παλαιό όσο και στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, είναι κακούργημα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι όποιος έχει στο σακίδιο του μολότοφ όταν βρίσκεται σε διαδήλωση, τότε γίνεται και αυτό κακούργημα.

Το Κίνημα Αλλαγής θα τηρήσει θετική στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά θα ζητήσει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στα άρθρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.