Αποτυχία, απουσία σχεδίου και τακτική «βλέποντας και κάνοντας», προσάπτουν στη κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το πρωί του Σαββάτου για παράταση και αυστηροποίηση των μέτρων, έως τις 11 Ιανουαρίου.

Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown για «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση»

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη»

Με μια αυστηρή ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει πως «η κυβέρνηση, έπειτα από δύο μήνες lockdown, συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας με την πανδημία έκτος ελέγχου. Μέσα στον πανικό της, αντιμετωπίζει την κοινωνία ως διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα σχέδιο. Αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών».

Παράλληλα επισημαίνει πως «συνεχίζει να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», ενώ ταυτόχρονα «προγραμματίζει άνοιγμα των σχολείων για άλλη μια φορά χωρίς να ακούει τους ειδικούς, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και τεστ για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών».

Αντιθέτως όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «το μόνο που κάνει είναι να κατηγορεί τους πολίτες για τη δική της αποτυχία. Περιοριστικά μέτρα χωρίς σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του συστήματος υγείας και χωρίς οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν», σημειώνει και συμπληρώνει πως «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη».

«Κυβέρνηση ράβε-ξύλωνε»

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, που αναφέρεται στις κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης της πανδημίας ως «ράβε-ξύλωνε» και προσθέτει πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο, μπερδεύοντας τους πολίτες, οδηγώντας σε αδιέξοδο επαγγελματίες και καταναλωτές».

Ακόμα υπογραμμίζει ότι «για ακόμη μια φορά, δείχνει έλλειψη στρατηγικής και ανεπάρκεια. Η επίμονη της, δε, στα οριζόντια μέτρα σε όλη την επικράτεια, είναι λάθος. Μόνη λύση η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα, μετά από μαζικά τεστ», καταλήγει.

«Επί τόσες ημέρες καλλιέργησε τον εφησυχασμό»

«Αφού επί τόσες ημέρες καλλιέργησε τον εφησυχασμό, με αφορμή την έναρξη του αναγκαίου, πλην όμως μακρόχρονου εμβολιασμού, σήμερα η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι τα προβλήματα και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν, επαναφέροντας μέτρα αυστηρού λοκντάουν», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Μάλιστα συμπληρώνει ότι «αυτά τα “μπρος πίσω” είναι το τίμημα που πληρώνει ο λαός για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα παραμένει αθωράκιστο, ενώ αγνοούνται ακόμη τα απαραίτητα μέτρα σε σειρά χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι και τα σχολεία, των οποίων επίκειται το άνοιγμα ξανά με όρους ανασφάλειας».

«Ποδαρικό στη νέα χρονιά με την γνωστή τακτική “βλέποντας και κάνοντας»

Σε παρόμοιο ύφος κινείται και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος και αναφέρει πως «τα μπρος – πίσω και οι παλινωδίες της Κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας δεν έχουν τελειωμό», καθώς όπως υπογραμμίζει «τη στιγμή που ο Υπουργός Ανάπτυξης διαρρέει στα μέσα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνει αυστηροποίηση των μέτρων για μία εβδομάδα με κλείσιμο ακόμα και όσων είχαν ανοίξει και σταματημό του click away».

Σχετικά δε, με την τακτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του κορονοϊού, αναφέρει πως «η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει “ποδαρικό” τη νέα χρονιά με την γνωστή, παλιά της τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς καμία πραγματική προετοιμασία και κανένα σχέδιο».

Τέλος τονίζει πως «επειδή όμως αυτή τη δολιότητα -γιατί δεν συνιστά απλώς ανευθυνότητα- την πληρώσαμε πολύ ακριβά τη χρονιά που μας πέρασε, απαιτούμε από την Κυβέρνηση έστω και τώρα να σταματήσει να απασχολείται μόνο για την ολιγαρχία και τους παρατρεχάμενους της και να ενσκήψει με πρόγραμμα και πραγματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών της για τον λαό».