Tο συμβάν εκδηλώθηκε γύρω στις 2.00 στον αύλειο χώρο της μονάδας, που βρίσκεται κοντά στα ΕΛΠΕ. Από την πυρκαγιά κάηκαν σε έκταση πάνω από 500τμ ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικά, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 10 μέτρα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα και επιχείρησαν 4 οχήματα με 10 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά στο εσωτερικό της μονάδας. Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής.

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόκειται για την όγοδη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορά στη σειρά ανάλογων συμβάντων έκαναν σε ανακοίνωσή τους για την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας:

Οι πυρκαγιές σε παρόμοια εργοστάσια και χώρους συγκέντρωσης πλαστικών είναι ένα διεθνές φαινόμενο, μετά το κλείσιμο της κινεζικής αγοράς πλαστικού από την 1.1.2018. Οι τιμές στο χρησιμοποιημένο πλαστικό έχουν πέσει, αφού είχε προηγηθεί προσπάθεια διοχέτευσής του σε άλλες ασιατικές χώρες. Έτσι, είναι πολύ πιο συμφέρον για τους εμπόρους και διακινητές να εγκαταλείπουν το πλαστικό ή να το ξεφορτώνονται από τις αποθήκες τους.

Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε καεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και άλλο παρόμοιο κέντρο τον Απρίλιο του 2019. Τον Δεκέμβρη είχε καεί στην Πάτρα. Τον Γενάρη φέτος είχε ξεσπάσει φωτιά σε ανακύκλωση πλαστικών στην Κόρινθο, τον Μάρτιο στη Λάρισα, τον Απρίλιο στο Μενίδι, τον Μάιο στον Ασπρόπυργο, την Εύβοια και τη Μάνδρα. Τώρα το ίδιο συνέβη στη Μεταμόρφωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Πυροσβεστικής όσον αφορά τις πυρκαγιές αυτές δεν έχουν γνωστοποιηθεί αλλά δεν υπήρξε και κανένα επιπλέον μέτρο ή τρόπος αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις.

Ενώ σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σχολιάζοντας την πυρκαγιά στη μεταμόρφωση με το «εξαιρετικά καρκινογόνο τοξικό νέφος που δημιούργησε» παραθέτει μερικές «στοιχειωδώς απαραίτητες» πρακτικές πρόληψης παρόμοιων ατυχημάτων, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα συμβάντα με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία των πολιτών:

1) Τέτοιου είδους εργοστάσια ή αποθήκες με ελαστικά, πλαστικά κλπ δεν θα πρέπει να λειτουργούν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά εκεί που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επιτρέπουν σε τυχόν πυρκαγιά, ο καπνός να κατευθύνεται σε περιοχές ακατοίκητες ή όπου η εκκένωση του πληθυσμού είναι εύκολη και δυνατή και δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Παρεμπιπτόντως, μία κρυφή πηγή παραγωγής διοξινών είναι οι διάσπαρτοι στη χώρα παράνομοι σκουπιδότοποι (χωματερές) που συχνά σιγοκαίνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς κανείς να μπορεί να τις σταματήσει και οι διοξίνες που παράγονται μ’ αυτό τον τρόπο διαχέονται με το αέρα στο περιβάλλον, επικάθονται στη γη, μολύνουν καλλιέργειες και προσλαμβάνονται αναλλοίωτες από πρόβατα ή κατσίκια που βόσκουν στις πλαγιές, για να καταλήξουν τελικά στο πιάτο μας.

2) Βιοτεχνίες ή βιομηχανίες με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν έκλυση τοξικών ουσιών σε περίπτωση ατυχήματος, πρέπει να λειτουργούν με ειδικά αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και υπό τον αυστηρό τακτικό έλεγχο του κράτους. Εάν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις για την περίπτωση του εργοστασίου των πλαστικών στη Μεταμόρφωση, πρέπει να αποτελέσει θέμα προς διερεύνηση από τις αρχές.

3) Η πυροσβεστική υπηρεσία πρέπει να καταστρώσει ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο για ταχύτατη καταστολή της εκπομπής καπνού σε παρόμοιες περιπτώσεις.

4) Η ζημιά έγινε. Εκφράζουμε την ελπίδα, τα αποτελέσματα της στον πληθυσμό να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, παρά την πραγματικότητα της επικινδυνότητας των διοξινών.

«Καρκινογόνο το τοξικό νέφος στη Μεταμόρφωση – Απαιτούνται συγκεκριμένα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης»