Οι περίπου 5.500 χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο κράτησης στο Βαθύ της Σάμου, απομακρύνθηκαν λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο κέντρο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σκηνές και ξύλινες κατασκευές εντός του κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η φωτιά ανάγκασε όσους διαμένουν στο κέντρο να αποχωρήσουν περνώντας τη νύχτα στην παραλιακή οδό, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν σε χώρο για αθλητικές δραστηριότητες, κοντά στο ΚΥΤ. Κάποιες ΜΚΟ και δομές ενήργησαν για τη φιλοξενία βρεφών και μικρών παιδιών.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., 33 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν σε παρακείμενους στο ΚΥΤ ανοιχτούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε σκουπίδια έξω από το κέντρο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την αστυνομία, στο κέντρο της πόλης της Σάμου, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Σύροι και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σε σύσκεψη των τοπικών Αρχών στο δημαρχείο της Σάμου αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν σήμερα πού να μείνουν. Με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου, αποφασίστηκε  τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος, να μην λειτουργήσουν την Τρίτη.