Νέα στοιχεία διαθέτει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων, σχετικά με την επίθεση σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή Τατζούρα της Τρίπολης στη Λιβύη που κόστισε την ζωή σε 53 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 6 παιδιά και άφησε τουλάχιστον άλλους 130 τραυματίες. Η αεροπορική επίθεση συνέβη σε δύο φάσεις εκ των οποίων η 1η έγινε σε ένα άδειο γκαράζ. Η δεύτερη είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει υπόστεγο που στέγαζε 120 μετανάστες. Στα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πρώτη επίθεση, οι φρουροί του κέντρου κράτησης άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών που προσπάθησαν να φύγουν για να σωθούν. Ο ΟΗΕ δεν αποκλείει η επίθεση να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Η έρευνα του ΟΗΕ, είναι αποκαλυπτική καθώς υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κέντρο κράτησης στην Τατζούρα γίνεται στόχος εχθροπραξιών. Το ίδιο είχε συμβεί και στις 7/5 που είχε τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το κέντρο βρίσκεται κοντά σε στρατιωτική βάση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά γίνεται στόχος από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού Λιβύης. Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει επανειλημμένα να εκκενωθεί το κέντρο κράτησης της Τατζούρα, ωστόσο δεν είχε εισακουστεί. Μάλιστα οι μετανάστες που κρατούνταν αυξήθηκαν. Οι συνθήκες κράτησης στα κέντρα κράτησης της Λιβύης είναι χείριστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγγελθεί κακές συνθήκες υγιεινής, κακή ποιότητα φαγητού και νερού, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και δολοφονίες. Ακόμα και όσοι κατορθώνουν να διαφύγουν από την Λιβύη, αντιμετωπίζουν τα κλειστά σύνορα χωρών όπως η Ιταλία με αποτέλεσμα να γυρίζουν πίσω.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική διπλωματία απέρριψε την πρόταση διεθνούς καταδίκης της Λιβύης. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μ. Βρετανία πρότεινε την καταδίκη για την επίθεση στο κέντρο κράτησης και έκανε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Η Αμερική μπλόκαρε την συνεδρίαση από το να πάρει κάποια απόφαση, ενώ ο λόγος παραμένει ακόμα «θολός». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο DW, υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, έχει συνάψει συμμαχίες με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, βασικούς συμμάχους των Η.Π.Α. στην περιοχή. Παρόλα  αυτά πρό ημερών το State Department είχε τοποθετηθεί σχετικά με την επίθεση στο κέντρο κράτησης χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή». Αρνήθηκε όμως να καταδικάσει τις εχθροπραξίες.